Numărul doi de la Departamentul american al Justiţiei Rod Rosenstein, care supervizează ancheta rusă, ar urma să plece din post în câteva săptămâni, potrivit presei americane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adjunctul "attorney general" al Statelor Unite, a cărui destituire a părut iminentă în mai multe rânduri, doreşte să plece după confirmarea în Senat a noului secretar al Justiţiei William "Bill" Barr, potrivit unor surse anonime citate de mai multe publicaţii.

Nominalizat de preşedintele Donald Trump în urma destituirii precederorului său Jeff Sessions, William Barr urmează să fie audiat la 15 şi 16 ianuarie în Comisia Justiţiei la Senat, înaintea unui vot în sesiune plenară, conform Constituţiei.

Este destul de logic ca noul secretar să-şi aleagă ulterior un adjunct.

Rod Rosenstein "a spus mereu că intenţionează să rămână aproximativ doi ani” în Guvern, a subliniat miercuri o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders - fără să infirme sau confirme plecarea acestuia.

Acest funcţionar de rang înalt, care împlineşte duminică vârsta de 54 de ani, a făcut o carieră importantă în administraţia penală, în serviciul a cinci preşedinţi. El a fost confirmat la Departamentul Justiţiei cu susţinerea republicanilor şi a democraţilor.

În postul de număr doi, el este însărcinat cu gestionarea zilnică a enormei maşini judiciare americane, iar, teoretic, nu face politică.

Însă s-a trezit în centrul furtunii la doar câteva zile după ce a intrat în Guvern.

În urma destituirii directorului FBI James Comey de către Donald Trump, el l-a numit, în mai 2017, pe procurorul special Robert Mueller să coordoneze ancheta ultrasensibilă cu privire la o presupusă complicitate între Moscova şi echipa de campanie a miliardarului republican în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Superiorul său, Jeff Sessions, s-a recuzat în acest dosar, iar Rod Rosenstein a preluat controlul ierarhic al procurorului Mueller.

În 20 de luni, el i-a valitat demersuri - inclusiv o ercheziţie la domiciliul fostului avocat al lui Donald Trump Michael Cohen -, devenind astfel ţinta furiei locatarului Casei Albe, care denunţă o ”vânătoare de vrăjitoare”.

După destituirea lui Jeff Sessions, secretarul interimar al Justiţiei Matthew Whitaker, fostul şef de cabinet al acestuia, a preluat teoretic supervizarea anchetei lui Mueller.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.