”Nu va exista compromis, nu va exista un acord cu Regatul Unit în detrimentul Uniunii Euriopene (UE) şi în detrimentul pieţei unice”, a ameninţat luni negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier, relatează France Inter.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În contextul deschiderii, săptămâna aceasta, a celei de-a opta runde de negocieri cu privire la viitoarea relaţie după Brexit a Londrei cu UE, ”nu ne-am culcat” pe urechea acordului de divorţ semnat anul trecut, a subliniat Barnier.

”Tot ceea ce s-a decis în 28 va fi plătit în 28”, promite Michel Barnier, care respinge ideea că UE a cedat în faţa Regatului Unit.

”Nu s-a întâmplat aşa. Noi am pus principii, am ajuns la un acord, iar până la urmă interesele UE sunt respectate”, insistă el.

Negocierile sunt ”dificile”, spune Barnier, înaintea începerii negocierilor, prevăzută marţi la Londra.

”Britanicii ar vrea ceea ce este cel mai bun din ambele lumi, să-şi exporte produsele pe piaţa europeană cam în condiţiile lor. Însă noi vrem ca aceste condiţii să fie echitabile”, rezumă el.

Michel Barnier consideră însă că un acord cu privire la pescuit ”este posibil”.

Este vorba despre o ”precondiţie a (încheierii) oricărui acord comercial”, avertizează el.

”Poziţiile sunt maximaliste de ambele părţi. Trebuie să ne apropiem punctele de vedere”, consideră negociatorul-şef UE al Brexitului.

Uniunea Europeană pune ”condiţii simple”, dă el asigurări.

Michel Barnier refuză ca ”autonomia” britanicilor ”să se transforme în dumping social, de mediu” şi ”să distrugă totdată întreprinderile europene”

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.