David Malpass, noul preşedinte al Băncii Mondiale, a promis marţi că nu va modifica angajamentul instituţiei de a lupta împotriva schimbărilor climatice şi a precizat că va intensifica misiunea Băncii de a combate sărăcia şi va îmbunătăţi relaţia cu China, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Malpass, cel care şi-a început mandatul la Banca Mondială marţi, a fost nominalizat de preşedintele american Donald Trump. Unii experţi în dezvoltare au fost îngrijoraţi că el ar putea urma agenda „America pe primul loc” a lui Trump şi va relua finanţările pentru proiectele de energie pe bază de cărbune şi va pune presiune pe China.

Însă Malpass a declarat  că va respecta angajamentul Băncii Mondiale de a se lupta cu schimbările climatice, inclusiv decizia de retrage finanţarea pentru energia pe bază de cărbune. El a numit schimbările climatice ca fiind „o problemă cheie” pe care o întâmpină multe dintre ţările aflate în curs de dezvoltare.

„Conducerea şi guvernatorii au stabilit o politică în acest sens. Nu mă aştept să existe modificări în acest sens”, a afirmat Malpass.

Un fost economist şi oficial guvernamental pentru dezvoltare, Malpass a fost recent subsecretarul pentru afaceri internaţionale al Trezoreriei SUA. El a contribuit la decizia de a creşte capitalul Băncii Mondiale cu 13 miliarde de dolari în 2018.

Această creştere a bugetului a adus cu ea cererea ca Banca să îşi concentreze eforturile şi oferirea de împrumuturi de la ţări cu venit mediu precum China către ţări cu venituri mici.

La acea vreme, Malpass a fost critic faţă de obiceiul Chinei de a se împrumuta constant de la Banca Mondială. Însă el a declarat marţi că împrumuturile către China au scăzut deja şi că relaţia se va îndrepta către o practică de contribuţii sporite către bancă.

„Acest lucru înseamnă că evoluăm de la stadiul în care ei sunt tot mai puţini cei care se împrumută şi au mai multe de oferit în ceea ce priveşte participarea lor în măririle de capital, participarea lor în IDA, unde China şi-a mărit contribuţiile”, a afirmat el făcând referire la Asociaţia Internaţională de Dezvoltare, fondul Băncii Mondiale pentru cele mai sărace ţări.

Malpass a declarat că va lucra cu China pentru a creşte standardele privind proiectele sale de dezvoltare printr-o transparenţă mai mare a datoriilor şi prin noi standarde ale achiziţiilor deschise.

Declaraţiile sale sunt în contrast cu cele ale Secretarului Trezoreriei din SUA, Steven Mnuchin, cel care a declarat în faţa Congresului că prezenţa lui Malpass la Banca Mondială va ajuta SUA să concureze cu iniţiativa „Belt and Road” aparţinând  Chinei. Programul presupune sute de miliarde de dolari investiţi în dezvoltarea infrastructurii de către China în 65 de ţări, accentul punându-se pe rutele de transport.

Statele Unite rămân cel mai mare acţionar al Băncii Mondiale iar Trezoreria din SUA gestionează interesele americane la instituţie.

Malpass a declarat că nu vede necesitatea unei restructurări a operaţiunilor Băncii Mondiale însă el va căuta să facă împrumuturile mai eficiente în a scoate oamenii din sărăcie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.