Ministrul chinez de externe Wang Yi a discutat despre Ucraina cu omologul său turc, la Ankara, unde s-a întâlnit miercuri şi cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, în cursul primei sale vizite în străinătate de la numirea în funcţie, a declarat o sursă din Ministerul turc de Externe, citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

China l-a numit marţi pe Wang Yi, un diplomat cu experienţă, care răspunde de politica externă în cadrul Partidului Comunist Chinez, în funcţia de ministru de externe, înlăturându-l, la doar jumătate de an de la numite, pe fostul star în ascensiune Qin Gang, care deja lipsea din spaţiul public de o lună.

CITEȘTE ȘI UPDATE-Qin Gang, demis din funcţia de ministru chinez de Externe şi înlocuit cu predecesorul său Wang Yi. Pan Gongsheng, un economist, numit la şefia Băncii centrale

Discuţiile dintre Wang şi ministrul turc de externe Hakan Fidan au inclus evoluţiile recente din Ucraina, precum şi sistemul financiar global, a declarat sursa din Ministerul turc de Externe.

În ultima săptămână, Rusia şi-a extins atacurile aeriene asupra depozitelor de cereale ucrainene din porturile de la Marea şi Dunăre, după ce a renunţat la acordul din 2022 negociat de Naţiunile Unite şi Turcia, care permitea exportul în siguranţă de cereale ucrainene pe Marea Neagră.

Statele Unite şi mai multe ţări europene au îndemnat China să îşi folosească influenţa asupra Rusiei pentru a încerca să pună capăt războiului din Ucraina. La începutul acestui an, China a publicat un plan de pace în 12 puncte, în care a cerut protecţia civililor şi respectarea suveranităţii tuturor ţărilor.

Vladimir Putin ar urma să meargă în octombrie în vizită în China, după ce liderul chinez Xi Jinping a fost la Moscova în martie, cei doi lideri consfinţind un parteneriat „fără limite”. Vladimir Putin ar urma, de asemenea, să vină şi în Turcia, dar data nu a fost stabilită, deşi Erdogan indicase că îl aşteaptă în august pe liderul de la Kremlin.

În timpul discuţiilor cu Wang, Erdogan şi-a exprimat speranţa că Turcia şi China îşi vor intensifica cooperarea, întrucât ambele ţări joacă un rol important în probleme globale şi regionale, a precizat biroul lui Erdogan într-un comunicat publicat după întâlnire.

Fidan şi Wang au abordat, de asemenea, dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale dintre Turcia şi China. Discuţiile lor au inclus „armonizarea” iniţiativelor (de infrastructură) Belt and Road şi Middle Corridor, precum şi energia nucleară, agricultura şi aviaţia civilă, a spus sursa din Ministerul de Externe. Cei doi diplomaţi de rang înalt au mai discutat despre situaţia uigurilor, o minoritate etnică majoritar musulmană din regiunea Xinjiang din vestul Chinei, în cazul căreia Beijingul este acuzat adesea că o persecută încălcând drepturile omului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.