Un fost manager de întreţinere a drumurilor din Auckland, de origine română, a fost condamnat la 11 luni de arest la domiciliu după ce a recunoscut că a luat mită pentru încheierea contractelor, relatează agenţia de presă Stuff.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La începutul acestui an, agenţia antifraudă Serious Fraud Office a acuzat şase persoane, inclusiv doi foşti angajaţi ai Broadspectrum (New Zealand) Limited.

Fostul manager A.M.H, cunoscut şi sub numele de Michael, a recunoscut anterior patru acuzaţii potrivit cărora a acceptat cadouri în rolul său de a atribui subcontractanţilor lucrări de întreţinere a drumurilor din sudul Aucklandului.

Vineri, acesta a fost condamnat la 11 luni de arest la domiciliu de către judecătorul Claire Ryan de la Tribunalul Districtual Auckland.

Judecătorul Ryan a spus că infracţiunea sa a fost săvârşită pentru câştig personal după ce acesta a săvârşit infracţiunea alături de unul dintre inculpaţi.

”Ai ajutat să funcţioneze, ai fost mâna lui dreaptă şi l-ai ajutat să înfiinţeze o companie, ai emis facturi şi ai fost foarte implicat”, a afirmat magistratul.

Comportamentul managerului a cauzat daune reputaţiei foştilor săi colegi, companiei şi organizaţiei responsabile cu transportul, Auckland Transport, a mai spus judecătorul.

El a abuzat de poziţia sa de încredere, iar infracţiunea a fost clar planificată, calculată şi a apărut din prostie, a subliniat judecătorul Ryan.

Managerul a primit peste 200.000 de dolari în urma infracţiunii, care au inclus plăţi pentru călătorii, o motocicletă şi fonduri într-un cont al companiei.

Judecătorul Ryan a acceptat că inculpatul avea remuşcări după ce a recunoscut că şi-a pus în pericol întreaga carieră.

”Mi-am distrus întreaga carieră şi mă simt extrem de rău din această cauză”, a declarat fostul manager.

Au fost plătite despăgubiri în valoare 90.000 de dolari, a declarat Todd Simmonds, procurorul desemnat de agenţia antifraudă Serious Fraud Office.

Bărbatul condamnat a fost angajat de Transfield şi apoi de Broadspecturm din 2004 până în 2018 şi a absolvit cursuri de formare privind evitarea conflictelor de interese şi care condamnau mita şi corupţia.

În 2012, compania a primit un contract de întreţinere pe opt ani, în valoare de 200 de milioane de dolari, din partea Auckland Transport, referitor la întreţinerea şi modernizarea drumurilor publice.

El a înregistrat o companie, care a avut rolul de a masca infracţiunea.

”Scopul companiei a fost să emită facturi false pentru munca pe care nu a întreprins-o niciodată şi să încaseze plăţi atractive de la subcontractanţii, furnizorii şi clienţii Broadspectrum”, au arătat documentele instanţei.

Când a fost audiat de Serious Fraud Office, el a recunoscut că compania pe care a înregistrat-o cu presupusul arhitect al schemei nu furniza servicii unei companii.

El a recunoscut că a folosit fondurile pentru cheltuieli personale, inclusiv un laptop, maşină, plăţi la Mitre 10 (magazin de bricolaj), combustibil şi pentru organizarea unei petreceri de naştere.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.