Nouă persoane au fost rănite la un protest organizat în faţa reşedinţei ambasadorului turc la Washington, faţă de vizita preşedintelui de la Ankara Recep Tayyip Erdogan în Statele Unite, au anunţat pe Twitter Departamentul de Pompieri şi Departamentul pentru Servicii Medicale de Ugernţă, citate de CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 20 de manifestanţi s-au strâns în faţa clădirii la câteva ore după ce preşedintele turc s-a întâlnit cu omologul său american, la Casa Albă. Potrivit The Guardian, ar fi fost vorba de membri ai minorităţii armene

“Protestăm faţă de politicile (lui Erdogan – n.r.) în Turcia, Siria şi Irak”, a spus Flint Arthur, din Baltimore, Maryland.

Arthur i-a acuzat pe membri ai echipei de securitate a lui Erdogan că au atacat protestatarii de cel puţin trei ori.

Un clip publicat pe Facebook de la manifestaţie arată mai mulţi oameni acoperiţi de sânge.

„Cred că pot recurge la acelaşi tip de suprimare a protestelor şi a libertăţii de exprimare ca în Turcia”, a spus Arthur. „Ne-au oprit timp de câteva minute (...), dar am rămas şi am continuat să manifestăm împotriva regimului tiranic al lui Erdogan”, a adăugat el.

Persoanele rănite au fost transportate la spitalul universitar George Washington.

Incidentele au avut loc în condiţiile în care Trump l-a primit cu căldură pe Erdogan, un lider autoritar ale cărui relaţii cu administraţia precedentă de la Casa Albă au fost tensionate.

„Am avut o relaţie grozavă şi o vom face şi mai bună”, a spus Trump în Biroul Oval, alături de Erdogan. „Suntem nerăbdători să avem discuţii foarte puternice şi pline de substanţă”, a adăugat el.

Relaţia dintre SUA şi Turcia este tensionată, cu atât mai mult cu cât Washingtonul refuză să îl extrădeze pe clericului Fethullah Gulen, care locuieşte în Pennsylvania şi pe care Erdogan îl acuză că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din iulie.

În plus, cele două ţări au diferende şi în privinţa deciziei lui Trump de a înarma miliţii kurde care contribuie la lupta împotriva Statului Islamic. Turcia consideră aceste miliţii ca o prelungire a PKK, considerată grupare teroristă în SUA, Turcia şi Europa.

Turcia, membru NATO, este un aliat vital în lupta împotriva Statului Islamic, permiţând Statelor Unite să folosească baza aeriană Incirlik în lupta împotriva grupării teroriste.

Un grup de congresmeni republicani şi democraţi i-au scris marţi lui Trump, cerându-i să ridice problema respectării drepturilor omului în cursul discuţiilor cu Erdogan. Ei au invocat slăbirea instituţiilor democratice, suprimarea drepturilor de bază, arestări şi masă şi restricţii vizând societatea civilă, ce au avut loc înainte de referendumul de modificare a Constituţiei din luna aprilie.

Însă, în cursul reuniunii, Trump nu a părut să abordeze vreunul dintre diferende, preferând să laude eforturile Ankarei în războiul împotriva Statului Islammic şi pentru lupta împotriva atacurilor teroriste internaţionale.

El a subliniat că SUA vor susţine Turcia în lupta împotriva terorismului şi că vor „revigora relaţiile comerciale”.

„Acestea sunt domenii în care ne putem reconstrui relaţia”, a spus Trump. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.