Cei nouă lideri separatişti catalani condamnaţi la închisoare cu privire la secesiunea eşuată din 2017 au ieşit vineri din detenţie în cadrul unui regim de semilibertate care le permite să petreacă weekendurile acasă, au declarat surse din cadrul Guvernului catalan pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ei au ieşit” din închisori situate în Catalonia (nord-est) vineri dimineaţa, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Executivului regional.

Acest regim de semilibertate le-a fost acordat de Guvernul regional, aflat sub controlul separatiştilor, care gestionează închisorile, între alte numeroase competenţe.

Însă această decizie poate fi atacată în apel de parchet şi poate fi tranşată de Curtea Supremă, cea mai înaltă instanţă din ţară.

În virtutea acestui regim, fostul preşedinte regional Oriol Junqueras, care a fost condamnat la cea mai dură pedeapsă, alţi cinci foşti membri ai Guvernului regional, fosta preşedintă a Parlamentului regional şi foştii preşedinţi ai organizaţiilor ANC şi Omnium Cultural urmează să-şi petreacă weekendurile acasă şi să se întoarcă la închisoare de luni şi până vineri.

Înainte de a beneficia de acest regim de semilibertate, ei au obţinut autorizaţii de ieşire pentru a munci sau a face voluntariat, un lucru denunţat drept un favoritism de către antisecesionişti.

Aflaţi în închisoare de doi ani, unii de trei ani, în urma plasării lor în detenţie provizorie, aceşti nouă separatişti au fost condamnaţi în octombrie 2019 la pedepse cuprinse între nouă şi 13 ani de închisoare cu privire la rolul pe care l-au jucat în secesiunea eşuată din octombrie 2017.

Condamnarea lor a antrenat numeroase manifestaţii în Catalonia, dintre care unele au degenerat în violenţe.

În octombrie 2017, separatiştii catalani au organizat un referendum de autodeterminare - în pofida faptului că a fost interzis de justiţie -, după care au declarat unilateral independenţa regiunii spaniole.

Madridul a destituit Guvernul regional al lui Carles Puigdemont - care a fugit în Belgia -, a dizolvat Parlamentul regional şi a plasat regiunea sub tutelă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.