Locuitorii din Noua Caledonie au participat, duminică, la un referendum cu privire la independenţa de Franţa. Majoritatea covârşitoare a votat “Nu”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest al treilea şi ultim referendum, marcat de un absenteism record, după apelul adepţilor independenţei de boicotare a scrutinului, a fost câştigat de pro-francezi cu 96,49 la sută din voturi. 3.51 dintre votanţi au ales opţiunea “Da”, iar 2,99 dintre voturi au fost nule.

Participarea la vot a fost în cădere liberă faţă de precedentele două referendumuri: 43,90 la sută faţă de 56,7 la sută în noiembrie 2018 şi 53,3 la sută în octombrie 2020.

“Franţa este mai frumoasă pentru Noua Caledonie a decis să rămână”, a reacţionat preşedintele francez Emmanuel Macron. “Caledonienii au ales Franţa, unitatea, încrederea. Sunt foarte mândru. Acum depinde de noi să continuăm să clădim acest destin comun pe care l-au visat şi l-au început strămoşii noştri”, a notat Macron pe Twitter.

Arhipelagul francez Noua Caledonie, situat în Oceanul Pacific şi care a fost colonizat în 1853, dispune de importante rezerve de nichel. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.