Regele Salman al Arabiei Saudite şi-a remaniat Guvernul, alegând un nou şef al diplomaţiei, la aproape trei luni luni după scandalul Khashoggi, care continuă să afecteze regatul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un fost ministru al Finanţelor, Ibrahim al-Assaf a fost numit noul şef al diplomaţiei. El îl înlocuieşte pe Adel al-Jubeir, care a fost numit în acest post în aprilie 2015 de către defunctul rege Abdallah.

Un fost diplomat în Statele Unite şi un anglofon perfect, al-Jubeir a fost degradat cu un nivel şi a fost numit ministru de stat însărcinat cu Afaceri Externe.

În ultimele luni, Jubeir l-a apărat viguros pe prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, numit ”MBS”, în dosarul Khashoggi, un jurnalist saudit asasinat la 2 octombrie în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul.

Arabia Saudită susţine că jurnalistul a fost ucis într-o ”operaţiune scăpată de sub control” de statul saudit, condusă de adjunctul directorului agenţiei saudite de informaţii Ahmad al-Assiri şi de consilierul Curţii regale Saud al-Qahtani, care au fost destituiţi amândoi.

Riadul neagă orice implicare a prinţului moştenitor în această crimă, în timp ce presa turcă şi americană - dar şi CIA - îl suspectează că a comandat-o.

”Este imposibil să nu legăm (remanierea) de Khashoggi”, a declarat pentru AFP Mohammed Alyahya, un expert de la Gulf Research Centre, amintind că remanierile au loc, de obicei, la patru ani.

PRINŢUL MOŞTENITOR ÎŞI CONSOLIDEAZĂ PUTEREA

Numirea unui nou şef al diplomaţiei face parte dintr-o serie de decrete regale care anunţă o remaniere ministerială-surpriză şi care lasă neschimbate cele mai importante portofolii, în afară de cel al Afacerilor Externe.

Astfel, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman - care este ministru al Apărării - rămâne în post. Miniştrii de Interne Abdel Aziz bin Nayef bin Abdel Aziz, Energiei Khaled al-Falih şi Finanţelor Mohammed al-Jadaan îşi opstrează funcţiile.

Ministrul Educaţiei Ahmed al-Issa a fost înlocuit cu Hamad al-Sheikh. Cel al Informaţiilor Awwad al-Awwad a fost înlocuit cu Turki al-Shabanah şi devine consilier regal.

Ambasadorul saudit la Londra, prinţul Mohammed bin Nayef, devine, de asemenea, consilier regal.

Ministrul Gărzii Naţionale Khaled bin Abdel Aziz Al-Mogren a fost înlocuit cu prinţul  Abdullah bin Bandar.

Prinţul Sultan bin Salman, un fost astronaut însărcinat cu Turismul, a fost numit la conducerea unei agenţii saudite a Spaţiului, nou înfiinţată, un post cu rang de ministru.

Turki al-Shabanah, un apropiat al prinţului moştenitor, a fost mutat de la conducerea agenţiei Sporturilor la cea a Agrementului.

Directorul Siguranţei Naţionale Saud bin Abdel Aziz Helal a fost înlocuit cu generalul Khaled al-Harbi. O femeie - Imane al-Matiri - a fost numită asistentă a ministrului Comerţului.

Regele Salman a procedat, de asemenea, la numeroase schimbări de guvernatori de provincii, de funcţionari de rang înalt şi a înlocuit un anumit număr de membri ai Majlis al-Shura, o adunare consultativă.

Remanierea îi permite prinţului moştenitor Mohammed bin Salman - care deţine de facto frâiele ţării - să-şi ”consolideze puterea”, o bună parte dintre numele noi aflându-se între ”aliaţii (săi)-cheie”, a notat pe Twitter Ali Shihabi, conducătorul Fondation Arabia, prezentată adesea ca apropiată puterii saudite.

”Această remaniere a condus la numirea câtorva prinţi tineri, dar şi a unor veterani politici, în poziţii de putere”, observă Alyahya.

NICIO REMANIERE LA ECONOMIE

Remanierea nu a afectat posturile legate de economie. Ea are loc după anunţarea, la 18 decembrie, a unui buget pe 2019 mizând pe un deficit de 35 de miliarde de dolari, ”pe roşu” al şaselea an consecutiv, din cauza preţului scăzut al petrolului.

Riadul, a cărui economie rămâne extrem de dependentă de exportul aurului negru, prevede venituri globale în valoare de 260 de miliarde de dolari, în principal din venituri petroliere.

Autorităţile saudite au anunţat, cu ocazia anunţări iacestui buget, că creşterea economică urmează să atingă 2,3% din Produsl Intern Brut (PIB) în 2018, o relansare puternică după o contracţie de 0,9% în 2017.

Autorităţile mizează pe o creştere de 2,6% în 2019.

Însă un raport al cabinetului de experţi Capital Economics, publicat la 20 decembrie, a aruncat îndoiala asupra capacităţii regatului de a atinge aceste obiective.

Arabia Saudită ar urma să înregistreze o creştere a deficitului şi o creştere economică mai slabă în 2019, potrivit acestui raport.

Pentru ca regatul să-şi atingă obiectivele stabilite în bugetul său pe 2019, preţul petrolului ar trebui să atingă cel puţin 80 de dolari barilul, potrivit raportului.

Or preţul brutului a scăzut continuu şi oscilează în prezent între 50 şi 60 de dolari barilul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.