Norvegia, ţara de la care România urmează să cumpere 32 de avioane F-16 la mâna a doua, a decis să doneze Ucrainei avioane de luptă F-16, a anunţat joi postul norvegian de televiziune TV2, citând surse sub acoperirea anonimatului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

TV2 nu a precizat câte avioane va furniza Norvegia, iar Ministerul norvegian de Externe nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Dacă se confirmă, Norvegia ar deveni a treia ţară - după Olanda şi Danemarca - care anunţă donaţii de avioane F-16, fabricate în SUA, către Ucraina.

Premierul norvegian Jonas Gahr Stoere s-a întâlnit joi, la Kiev, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi a anunţat donaţii de rachete antiaeriene şi alte echipamente, dar nu a făcut niciun anunţ cu privire la avioanele F-16.

Anul trecut, forţele aeriene norvegiene şi-au retras flota de 57 de avioane F-16, iar ulterior au fost de acord să vândă 32 dintre ele României, în ceea ce Stoere a declarat că a fost o afacere "stabilită şi perfectată".

Alte 12 avioane urmează să fie vândute unei companii private care oferă instruire pentru forţele aeriene americane, deşi această afacdere nu a primit încă aprobarea finală, iar unii analişti au spus că aceste avioane ar putea fi potrivite pentru o donaţie către Ucraina.

Dintre cele 13 avioane F-16 rămase, Ministerul norvegian al Apărării a declarat anul trecut că multe dintre ele sunt prea costisitoare sau greu de reparat şi ar putea fi plasate într-un muzeu, folosite pentru piese sau trimise la casare.

Norvegia şi-a înlocuit avioanele F-16 cu modelul succesor F-35.

Avioanele F-16 se află de mult timp pe lista de dorinţe a Ucrainei, datorită puterii lor distructive şi a disponibilităţii lor la nivel global. Avionul este echipat cu un tun de 20 mm şi poate transporta bombe şi  rachete.

Mai mulţi aliaţi din NATO au în dotarea armatei avioane F-16 - proiectate iniţial în anii 1970 - ceea ce face să fie mai uşor de găsit piese de schimb, în comparaţie cu avioanele ruseşti folosite în prezent de Ucraina.

România ar urma să găzduiască un centru de antrenament pentru piloţii de F-16, inclusiv ucraineni, conform deciziilor luate la summitul NATO de la Vilnius."Vom participa la instruirea militarilor ucraineni în cadrul misiunii de asistenţă militară a Uniunii Europene şi vom găzdui viitorul hub regional de antrenament pentru piloţii de pe aeronavele F-16, un centru care va deservi deopotrivă piloţi români, aliaţi şi ucraineni”, a confirmat preşedintele Klaus Iohannis în discursul rostit la 15 august cu ocazia Zilei Marinei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.