Norvegia a oferit Ucrainei aproximativ 100 de rachete antiaeriene de tip Mistral de fabricaţie franceză, a anunţat guvernul norvegian, miercuri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lansatoarele şi rachetele Mistral, care au fost deja livrate, au fost montate până acum pe nave ale Marinei norvegiene, a precizat Ministerul norvegian al Apărării într-un comunicat, potrivit AFP.

Construită la sfârşitul anilor 1980 de grupul de apărare Matra, care a fuzionat ulterior cu dezvoltatorul european de rachete MBDA, Mistralul este o rachetă sol-aer cu rază foarte scurtă de acţiune. Racheta poate fi folosită pe vehicule, nave şi elicoptere sau este fi portabilă.

”Racheta (Mistral) urmează să fie retrasă din armata norvegiană, dar este încă o armă modernă şi eficientă, care va fi de mare folos Ucrainei”, a declarat ministrul norvegian al Apărării, Bjorn Arild Gram.

”Alte ţări au donat, de asemenea, sisteme de arme similare”, a mai spus el.

Într-un discurs video în faţa Parlamentului norvegian la sfârşitul lunii martie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la Oslo să îi livreze rachete antiaeriene, deşi făcea referire la sistemul de apărare antirachetă mai modern de tip NASAMS, produs de compania norvegiană Kongsberg Defence & Aerospace.

De la începutul invaziei ruse pe 24 februarie, Norvegia a furnizat Ucrainei aproximativ 4.000 de arme antitanc şi alte obiecte militare de dimensiuni mai mici.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.