O furtună violentă de zăpadă a lovit marţi nord-estul Statelor Unite, determinând autorităţile să închidă şcoli, să anuleze mii de zboruri şi ducând la amânarea unei întâlniri a preşedintelui american Donald Trump cu cancelarul german Angela Merkel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După o iarnă neobişnuit de blândă, furtuna Stella a adus rafale de vânt ce au atins viteze de până la 96 de kilometri pe oră, astfel că gerul resimţit a fost şi mai puternic, iar vizibilitatea a fost redusă. Stratul de zăpadă urma să ajungă la 61 de centimetri grosime la New York, potrivit meteorologilor.

Serviciul Naţional de Meteorologie a emis o alertă de viscol valabilă timp de 24 de ore, începând de luni, de la miezul nopţii (marţi, 6 ora României). Regiunile cele mai grav afectate sunt New York, New Jersey, Philadelphia şi sudul Connecticut, unde trăiesc aproximativ 19 milioane de persoane. Însă ninsori sunt aşteptate şi din Carolina de Nord până la Maine, inclusiv în Washington.

Prima întâlnire între Donald Trump şi Angela Merkel, care urma să aibă loc marţi, la Casa Albă, a fost amânată pentru vineri.

Înflorirea cireşilor în capitala federală, o atracţie pentru sute de mii de turişti an de an, ar putea fi compromisă în proporţie de 90%, potrivit Administraţiei Parcurilor Naţionale.

Donald Trump, care se confruntă cu prima sa furtună de proporţii din timpul preşedinţiei sale, a dat asigurări că administraţia este pregătită să facă faţă acestei situaţii. „Să sperăm că nu va fi atât de grav pe cât prevăd unii. În general aşa se întâmplă”, a declarat el, îndemmând, totuşi, populaţia să urmeze sfaturile autorităţilor.

NEW YORKUL, PARALIZAT

Peste 6.800 de zboruri au fost anulate, dintre care peste 2.300 care urmau să decoleze sau să aterizeze pe aeroporturile din New York, J.F. Kennedy, La Guardia şi Newark, potrivit serviciului FlightAware.

Aeroporturile din Washington Philadelphia, Boston şi, în mai mica măsură, Chicago, unde a început să ningă de luni, au fost afectate de asemenea.

De asemenea, de-a lungul coastei au fost emise alerte de inundaţii, iar aproximativ 100.000 de consumatori de pe Coasta de Est au rămas fără curent electric.

Oraşul New York, centrul economic al Statelor Unite, şi cei 8,5 milioane de locuitori ai săi erau aproape paralizaţi. Sediul ONU este închis marţi, când mii de delegaţi urmau să asiste la o conferinţă consacrată drepturilor şi situaţiei femeilor.

Primarul Bill de Blasio a anunţat închiderea tuturor şcolilor şi desfăşurarea a 1.600 de utilaje de dezăpezire şi a 689 de maşini care să împrăştie substanţe antideparante. „Va fi un viscol puternic”, a spus el într-o conferinţă de presă. „Ar putea fi până la 60 de centimetri de zăpadă (într-o zi – n.r.), ceea ce ar însemna una dintre cele mai puternice furtuni din istoria recentă”, a adăugat el.

Circulaţia metrourilor în afara tunelelor, la suprafaţă, va fi suspendată, la fel ca şi o serie de autobuze şi trenuri către suburbii.

Bursa de pe Wall Street va rămâne deschisă, însă traderii au fost invitaţi să lucreze de acasă.

Metropolitan Museum of Art, una dintre principalele atracţii turistice din oraş, a anunţat că toate cele trei centre ale sale vor rămâne închise marţi.

Guvernatorul statului New York, Mario Cuomo, a declarat preventiv stare de urgenţă începând de la miezul nopţii şi i-a îndemnat pe angajaţii administraţiei care nu sunt indispensabili să rămână acasă.

În toare statele vizate de alertă, locuitorii au fost îndemnaţi să evite orice deplasări inutile, în special cu maşina. Cei care se urcă, totuşi, la volan, sunt invitaţi să îşi utilize maşinile cu lanţuri şi să ia la ei o lopată, pături, lanterne şi să facă plinul.

TEMPERATURI DE PRIMĂVARĂ

Aşa cum s-a întâmplat şi la furtuna Jonas, din 22-23 ianuarie 2016, când au căzut 70 de centimetri de zăpadă în 24 de ore în Central Park, şi s-a soldat cu 18 morţi pe Coasta de Est, unii locuitori şi-au făcut provizii de luni, pentru a nu fi nevoiţi să iasă marţi din casă.

Guvernatorul Cuomo a recomandat, de altfel, populaţiei, să aibă alimente şi apă, dar şi „stocuri pentru o săptămână de medicamente esenţiale şi produse pentru bebeluşi”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.