Nord-coreeni au venit joi, în pofida traiului pe care-l duc, la mausoleul fondatorului regimului Kim Il-sung, cu ocazia marcării sfârşitului războiului, având grijă să lase deoparte umbrela înainte să se încline respectuos, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unii analişti din străinate se tem că Phenianul ar putea să profite ca pretext de această dată simbolică - numită ”Ziua Victoriei” de către nord-coreeni - şi să efectueze un nou tir de rachetă, la doar câteva săptămâni după prima lansare cu succes a unei rachete intercontinentale.

Însă nu a avut loc vreun asemenea test, cel puâin până joi după-amiaza.

La Phenian s-a dat zi liberă pentru ca populaţia să se ducă să omagieze dinastia familială care conduce ţara de decenii.

”Ţara noastră învinge întotdeauna pentru că noi avem cei mai buni lideri din lume”, declară Hong Yong-dok, care a venit împreună cu fiicele sale la Palatul Soarelui Kumsusan, unde se află corpurile celor doi primi lideri ai Coreei de Nord, bunicul şi tatăl actualului lider Kim Jong-un.

Coreenii au suferit din cauza ”imperialiştilor americani de mult”, declară el pentru AFP. ”Inclusiv părinţii mei au fost ucişi de ei în timpul Războiului Coreei. Astfel trebuie să-i învăţăm pe urmaşii noştri să se răzbune pe imperialiştii americani”.

Data de 27 iulie este ziua în care, în 1953, a fost semnat armistiţiul între Coreea de Nord, China şi forţele ONU susţinute de Statele Unite care a pus capăt luptelor armate ce au început înainte cu trei ani.

”MI-E DOR DE EI”

Coreea de Nord se consideră oficial învingătoarea unui conflict pe care l-a numit Războiul de eliberare a patriei. Însă nu s-a încheiat vreun tratat de pace.

Iar dinastia Kim nu a renunţat vreodată la politica ei foarte militaristă, consolidată şi mai mult odată cu preluarea puterii de către Kim Jong-un în 2011, care a accelerat programele vizând să dezvolte o rachetă intercontinentală capabilă să poarte focul nuclear pe teritoriul american.

În Palatul Soarelui Kumsusan sunt expuse corpurile îmbălsămate ale lui Kim Il-Sung şi Kim Jong-il.

Tatăl şi fiul sunt expuşi în săli distrincte, păzite de militari. Iar joi, un val neîntrerupt de vizitatori defilează şi se înclină - de trei ori - în faţa cutiilor acoperite cu sticlă.

”Am fost emoţionată până la lacrimi atunci când m-am întâlnit cu marii lideri”, mărturiseşte după vizită Ri Sun-gyong, în vârstă de 71 de ani, cu vocea tremurătoare. ”Mi-e dor de ei mereu”.

Nord-coreeni îşi exprimă de obicei, în faţa presei străine, doar sentimentele aprobate de către regim.

Tensiunile au crescut în ultimele luni, din cauza accelerării programelor nuclear şi balistic, interzise Phenianului, vizat de numeroase rezoluţii internaţionale ce prevăd sancţiuni.

Presa a publicat joi un editorial în care afirmă că ”ruina finală” este ”deja pecetluită” Statelor Unite, care au doar o soluţie. ”Să renunţe la politica anacronică faţă de RPDC, să îngenuncheze şi să prezinte scuze armatei şi poporului ei”.

Decedat în 1994, Kim Il-sung rămâne Preşedintele etern al Republicii Populare şi Democratice Coreea (RPDC), iar Kim Jong-il, mort în 2011, este secretarul general etern al Partidului Muncitorilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.