Vicepreşedintele american Mike Pence era pregătit să întâlnească o delegaţie de reprezentanţi nord-coreeni de rang înalt în marja Jocurilor Olimpice de Iarnă, însă această ”scurtă reuniune” a fost anulată ”în ultimul moment” de către Phenian, în urma unor declaraţii dure ale lui Pence, afirmă Washingtonul, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cursul vizitei lui Pence la Pyeongchang, în Coreea de Sud, la ceremonia de deschidere a JO, ”s-a prezentat posibilitatea unei scurte întâlniri cu liderii delegaţiei nord-coreene”, a declarat marţi o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert.

”Vicepreşedintele era pregătit să profite de această oportunitate pentru ca să sublinieze necesitatea ca Nordul să-şi abandoneze programele ilicite de rachete balistice şi nucleare”, afirmă ea într-un comunicat.

Însă, ”în ultimul moment, responsabilii RPDC (Republica Populară Democratică Coreea) au decis să nu procedeze la această întâlnire”.

”Regretăm că ei nu au profitat de această ocazie. Nu ne vom cere scuze pentru valorile americane, pentru că am atras atenţia asupra atingerilor aduse drepturilor omului sau pentru că purtăm doliul morţii nedrepte a unui american”, a adăugat ea, referindu-se la Otto Warmbier.

Mintaro Oba, un fost diplomat de la Departamentul de Stat, specialist în afaceri coreene, afirmă într-un mesaj postat pe Twitter că ”este întru totul posibil ca Coreea de Nord să fi programat reuniunea secretă cu vicepreşedintele Pence cu intenţia de a o anula”, pentru a putea aribui după aceea responsabilitatea anulării Statelor Unite.

”Anulările sau retragerile bruşte fac parte integrantă din jocul nord-coreean”, a subliniat Oba, în prezent redactor de discursuri la Washington.

Un purtător de cuvânt al vicepreşedintelui, Nick Ayers, a evocat, de asemenea, într-un comunicat, această întâlnire eşuată.

”Coreea de Nord a programat o reuniune în speranţa ca vicepreşedintele să-şi îmblânzească mesajul”, spune el, ”ceea ce ar fi însemnat să acorde o audienţă morală propagandei lor în timpul JO”.

”În schimb”, Pence ”s-a întâlnit cu cetăţeni care au fugit de tiranie, l-a primit pe Fred Warmbier, al cărui fiu a fost, orice s-ar spune, asasinat de Coreea de Nord, le-a subliniat istoricul atroce în domeniul drepturilor omului şi de aservire a mii de cetăţeni de-ai lor, le-a evocat planurile ostile cu arme nucleare şi rachete balistice şi a anunţat că e pe drum o nouă serie de sancţiuni”, a precizat Ayers.

Purtătorul de cuvânt a subliniat că administraţia Trump a spus mereu că ”se va opune dorinţei lui Kim (Jong-un) de a le exonera regimul criminal cu şedinţe foto frumoase la JO. Poate că de aceea au dat înapoi sau poate că nu au fost niciodată sinceri cu privire la o reuniune”.

În opinia sa, ”preşedintele (Trump) a decis că, dacă ei vor să vorbească, noi ne vom transmite mesajul fără compromis. Dacă ei cer o reuniune, ne vom întâlni”.

După luni de tăcere cu privire la participarea Coreei de Nord la eveniment, JO de Iarnă de la Pyeongchang au făcut posibilă o apropiere spectaculoasă între Seul şi Phenian.

Nordul a lansat o ofensivă de şarm, trimiţând în Sud atleţi, majorete şi o delegaţie la nivel înalt.

Preşedintele sud-coreean l-a primit la o masă pe Kim Yong-nam, şeful statului nord-coreean, o fucţie foarte simbolică, demnitarul de cel mai înalt rang care s-a dus vreodată în Coreea de Sud.

Iar numărul unu nord-coreean Kim Jong-un l-a invitat pe preşedintele Moon Jae-un la Phenian.

La ceremonia de deschidere a JO, Moon a dat mâna cu Kim Yo-jong - sora lui Kim Jong-un şi primul membru al dinastiei staliniste din Nord care a pus piciorul pe teritoriul rival de la sfârşitul Războiului Coreei (1950-1953) - şi cu Kim Yong-nam, i-a salutat pe atleţii din Nord şi din Sud care au intrat împreună în arenă, sub drapelul unificării, care înfăţişează o peninsulă fără frontiere.

Aşezat la aceeaşi tribună, Pence nu a avut nicio interacţiune cu delegaţia nord-coreeană.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.