Noii lideri populişti şi de extremă dreapta italieni au promis să creeze locuri de muncă şi să pună capăt migraţiei ilegale, în primele lor apariţii publice, sâmbătă, la ceremonii organizate de Ziua Naţională a Italiei, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Giuseppe Conte şi membri ai Cabinetului său, care tocmai a depus jurământul, s-au instalat la loc de cinste să vadă parada militară şi spectacolul organizat de echipa acrobatică aeronautică.

Aeronave au survolat la joasă altitudine centrul Romei, lăsând în urma lor dâre în tricolorul roşu-alb-verde italian.

Mândria naţională este afişată anual de Ziua Republicii, însă sărbătoaea din acest an are o semnificaţie deosebită, după ce Italia a pus capăt vineri celor trei luni de difcultăţi politice şi financiare prin depunerea jurământului de către un Guvern ale cărei orientări populiste şi eurosceptice au alarmat Europa.

Conte, un profesor de drept relativ necunoscut care conduce o alianţă guvernamentală între Mişcarea Cinci Stele (M5S, populişti, antisistem) şi Liga (extremă dreapta), a decarat că sărbătoarea de sâmbătă transcende toate tensiunile din ultimele zile.

”Este sărbătoarea moastră a tuturor, a Republicii”, a spus el.

Preşedintele Sergio Mattarella a depus o jerbă de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut.

Ziua Republicii sărbătoreşte abolirea monarhiei, prin referendumul de la 2 iunie 1946, şi instaurarea pirmei Republici italiene.

Bulversarea politică care a condus la formarea primului guvern populist în Europa Occidentală, săptămâna aceasta, a fost intitulată ”a treia Republică italiană”.

Cabinetul lui Conte a depus jurământul vineri, în urma încheierii unui acord de ultim moment în vederea evitării convocării unor noi alegeri, care ar fi influenţa birsele din întreaga lume.

Această nouă stabilitate politică a adus cu ea o relaxare pe pieţele financiare, însă vecinii europeni Italiei şi-au exprimat îngrijoarea faţă de tendinţa eurosceptică şi intenţiile de a cheltui mult de pe agenda M5S-Liga.

”Italia se autodistruge şi trage Europa în jos cu ea”, titra revista germană Der Spiegel, care a publicat pe prima pagină un montaj în care apare o furculiţă cu spaghete, din care una atârnă cu un laţ de ştreang la capăt, iar sub imagine mesajului ”Ciao amore!”.

Conte a lăsat detaliile politice pe seama conducătorilor ascensiunii sale improbabile, comentează AP, adăugând că Luigi Di Maio s-a prezentat la muncă după paradă, la Ministerul Dezvoltării Economice, închis de obicei de Ziua Naţională.

”Începând de astăzi (sâmbătă), trecem la muncă pentru a crea locuri de muncă”, a declarat Di Maio într-un mesaj video postat pe Facebook, în care le oferă italienilor un tur al sediului ministerului pustiu.

El este şi ministrul Muncii, o combinaţie logică, în opinia sa, odată ce ambii miniştri trebuie să coopereze.

Liderul Ligii Matteo Salvini a participat, însă, la o serie de mitinguri în nordul Italiei.

El urmează să efecteze duminică o vizită în Sicilia - destinaţia celei mai mari părţi a sutelor de mii de migranţi care au venit în Italia în ultimii ani, cu ajutorul unor bărci, din Lobia.

”Trebuie să impunem acorduri cu ţări de origine”, a declarat Salvini.

Fostul premier Silvio Berluscon a anunţat că partidul său, Forza Italia (dreapta), va vota împotriva Guvernului la votul de încredere, în Parlament. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.