“Vestele galbene” s-au mobilizat din nou în Franţa pentru a protesta, sâmbătă dimineaţă. Noaptea trecută, traficul în mai multe zone ale ţării a fost perturbat şi un şofer a murit într-un accident survenit în apropiere de Perpignan, unde un sens giratoriu era blocat de manifestanţi, relatează presa internaţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit AFP, la Paris, teatrul unor confruntări violente la manifestaţiile precedente, circulaţia era normală pe Champs-Elysees, la ora 10.00, iar prezenţa forţelor de ordine era una discretă. La capătul bulevardului se aflau doar 20 de “veste galbene”.

Cafenelele şi restaurantele sunt deschise, la fel şi magazinele, cu excepţia câtorva magazine de lux. Autorităţile locale i-au sfătuit însă pe proprietarii magazinelor şi restaurantelor din Paris să dea dovadă de vigilenţă.  

Autorităţile supraveghează şi zona Versailles, unde mii de persoane s-au declarat interesate să participe la o manifestaţie organizată de Eric Drouet, figură marcantă a mişcării “vestelor galbene”. Acolo, au sosit pentru a manifesta câteva zeci de persoane.

De teama unor eventuale violenţe, domeniul şi palatal Versailles, vizitate de milioane de persoane în fiecare an, au fost închise preventiv.

Săptămâna trecută, au fost mobilizate aproximativ 69.000 de forţe de ordine, dintre care 8.000 la Paris, ajutate şi de maşini blindate ale jandarmeriei.

Maşinile blindate au fost mobilizate din nou, sâmbătă, la Toulouse, Bordeaux şi Bouches-du-Rhone, şi “în alertă” la Paris.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, s-a înregistrat al zecelea deces legat de protestele “vestelor galbene”. Un şofer în vârstă de 36 de ani a murit după ce a intrat cu maşina într-un camion blocat la un baraj pentru vestele galbene, la intrarea pe autostradă în apropiere de Perpignan, scrie AFP. Reuters notează că zona era blocată de “vestele galbene”.

“Vestele galbene” au făcut apel şi pentru blocarea trecerii camioanelor la frontiere. Jandarmii au deblocat, dimineaţa, la ora 06.00, autostrada A63 în zona Biriatou, la frontier cu Spania, unde aproximativ 50 de “veste galbene” blocaseră drumul de la ora 03.00.

Blocaje s-au semnalat şi în nordul Franţei, la frontier cu Belgia.

La Lyon, la ora 10.00 protestau în piaţa Bellecour 30 de persoane.

Manifestaţii ar urma să aibă loc şi la Toulouse, Orleans şi Bordeaux.

Din data de 17 noiembrie, când la manifestaţiile “vestelor galbene” au participat 282.000 de persoane, mobilizarea a fost în scădere de la o săptămână la alta. La 24 noiembrie au fost 166.000 de manifestanţi, la 1 şi 8 decembrie au fost 136.000, iar la 15 decembrie au fost 66.000.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.