Noi fragmente de dronă de tip Shahed au fost găsite sâmbătă în zona de frontieră moldo-ucraineană unde în urmă cu o săptămână fuseseră descoperite rămăşitele unei astfel de drone încărcate cu explozibil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Poliţiei de Frontieră din Republica Moldova, bucăţile au fost găsite pe un câmp din apropierea localităţii Etulia Nouă, din raionul Vulcăneşti.

„Astăzi, 17 februarie 2024, în jurul orei 16:40, în apropierea localităţii Etulia Nouă, raionul Vulcăneşti, au fost identificate alte fragmente ale unei drone, asemănătoare celei de tip Gheranium-2 (Shahed 136 - n.r.). Rapid, informaţiile au fost transmise autorităţilor competente, iar accesul în zona unde s-au găsit resturile dronei a fost restricţionat. Fragmentele de dronă au fost depistate într-un câmp, la aproximativ 2 km de linia frontierei moldo-ucrainene şi la circa 5 km de localitate”, a anunţat Poliţia de Frontieră, potrivit NewsMaker.

După securizarea perimetrului, fragmentele au fost ridicate de experţii Centrului tehnico-criminalistic şi expertize judiciare al Inspectoratului General al Poliţiei şi urmau să fie supuse unei expertize.

„Pentru a preveni răspândirea informaţiilor false şi pentru a evita panicarea populaţiei, vă rugăm să rămâneţi calmi şi să vă informaţi doar din prima sursă”, au îndemnat autorităţile moldovene.

Mai multe fragmente de dronă de tip Shahed, folosite de Federaţia Rusă în invazia împotriva Ucrainei, au fost descoperite la 11 februarie în apropierea localităţii Etulia, raionul Vulcăneşti. A doua zi, IGP a comunicat că rămăşiţele conţineau 50 kg de explozibil, acesta fiind ulterior detonat în condiţii de siguranţă.

Preşedinta Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean şi ministrul de externe Mihai Popşoi au condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei, după incidentul de săptămâna trecută, şi au cerut sprijin internaţional pentru ţara vecină, atacată militar de aproape doi ani. 

Premierul Dorin Recean a declarat atunci că radarele aflate în prezent în serviciu în Moldova nu pot detecta dronele Shahed, iar ţara va trebui să achiziţioneze în viitor un sistem capabil să detecteze toate tipurile de ameninţări aeriene.

NewsMaker reaminteşte că în decembrie 2023, Republica Moldova a intrat în posesia unui radar de supraveghere aeriană performant, estimat la circa 14 milioane de euro. Acesta a fost achiziţionat din bugetul naţional de apărare, prin intermediul companiei franceze „THALES”, care a asigurat sprijinul informaţional şi logistic. Potrivit lui Recean, pentru a putea detecta în timp util toate tipurile de drone şi rachete care zboară la diferite altitudini, Moldova are nevoie de „câteva miliarde de euro” - bani pe care însă, deocamdată, ţara nu îi are.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.