Şapte palestinieni au fost ucişi, vineri, de militari israelieni în timpul unor noi ciocniri violente în Fâşia Gaza, au anunţat oficiali din enclava palestiniană, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Medicii din Fâşia Gaza susţin că alte 140 de persoane au fost rănite.

Potrivit Israelului, forţele armate au intervenit după ce mai multe persoane au pătruns prin gard, cu o bombă, şi au atacat un post al armatei.

Numărul palestinienilor morţi se ridică astfel la 200 după declanşarea protestelor la graniţa cu Israelul, pe 30 martie, potrivit unui bilanţ al Ministerului palestinian al Sănătăţii.

Militarii israelieni susţin că protestatarii, în număr de aproximativ 15.000, au aruncat cu "pietre, dispozitive explozive şi grenade" înspre trupele israeliene şi înspre gard, scrie Reuters.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, a postat pe Twitter un mesaj prin care anunţă că un grup a detonat o bombă la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza”, 20 de oameni pătrunzând apoi prin gaura creată în gard.

Conricus susţine că 5 dintre aceştia au lansat apoi un atac asupra unui post al armatei israeliene, toţi cei 5 fiind ucişi de militari.

Un al patrulea război din 2008 încoace ameninţă din nou Fâşia Gaza. Rezultatul unor discuţii indirecte angajate de Israel şi Hamas, prin intermediul Egiptului şi ONU, în vederea unui armistiţiu de durată, este mai incert ca niciodată.

Aceste ostilităţi sunt a treia confruntare majoră din iulie care afectează din nou un armistiţiu tensionat, din 2014, între Israel şi Hamas şi aliaţii săi de o parte şi de alta a barierei de securitate israeliene care închide eremtic frontiera cu Fâşia Gaza.

Accesele de violenţă se multiplică de la 30 martie, când a început o mişcare palestiniană de protest de-a lungul barierei de securitate, ce denunţă între altele blocada impusă de Israel enclavei. Tensiunile au fost exacerbate de transferul, pe 14 mai, de către Statele Unite, a ambasadei lor de la Tel Aviv la Ierusalim.

Cel puţin 165 de locuitori ai Fâşiei Gaza au fost omorâţi în tiruri de către israelieni de la 30 martie. Un militar israelian a fost ucis pe 20 iulie în apropiere de Fâşia Gaza, pentru prima oară din 2014.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.