Bulgaria se pregăteşte de al şaptelea rând de alegeri anticipate în trei ani, după ce preşedintele Rumen Radev a anunţat noi alegeri legislative la 27 octombrie, în vederea scoaterii acestei ţări dintr-un impas politic provocat de guverne minoritare, eşecul coaliţiilor şi nivelul slab de participare al alegeri, relatează Euronews.
”Criza politică nu s-a terminat”, a avertizat şeful statului bulgar înaontea unei ceremonii de învestire.
El a subliniat că aceasta se va încheia atunci când o majoritate surabilă se va stabili în Parlament, în vederea creării unui Guvern stabil.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Rumen Radev l-a renumit în funcţie pe premierul interimar Dimităr Glavşev, la conducerea unui Cabinet interimar, în urma unei false plăcări de la putere, săptămâna trecută, din cauza unui dezacord referitor la nominalizarea în postul de ministru de Interne a candidatei precedente, Goriţa Kojareva.
INSTABILITATE POLITICĂ DE PATRU ANI
Bulgaria, o ţară cu 6,7 milioane de locuitori, este instabilă politic din 2020, când manifestaţii în masă au izbucnit împotriva unor politicieni corupţi, care au permis unor oligarhi să preia controlul asupra instituţiilor statului.
Dintr-o serie de şase alegeri anticipate, doar două scrutine au permis formarea unui Guvern.
Acestea s-au prăbuşit de fiecare dată, după ce politicieni reformatori au încercat să atace corupţia politică şi să pună capăt dependenţei ţării în domeniile energetic şi al securităţii faţă de Rusia.
Ultimele alegeri, care au avut loc în iunie, nu au condus la degajarea unui învingător clar ci la un Legislativ fragmentat între şapte partide care nu au fost capabile să formeze o coaliţie viabilă.
Partidul GERB (centru-dreapta), condus de triplul premier Boiko Borisov, a obţinut atunci 68 de mandate, cel mai mare număr în comparaţie cu restul partidelor, dar cu mult sub majoritatea în Parlamentul unicameral cu 240 de mandate. El nu a putut să găsească parteneri de coaliţie.
Acest val de alegeri anticipate a scăzut interesul bulgarilor faţă de politică.
Nivelul prezenţei la vot a scăzut de la 50% în aprilie 2021 la 33% în iunie, cel mai mic de la căderea regimului comunist în 1989.
NUMIREA UNUI NOU COMISAR EUROPEAN BULGAR
Această criză ar putea afecta planurile Bulgariei de a dera rapid la zona euro şi de a pune în aplicare reforme necesare deblocării fondurilor europene de relansare economică.
Guvernmul urmează să numească un nou comisar european bulgar până vineri, data-limită.
GERB a prezentat-o în acest sens pe fosta şefă a diplomaţiei Ekaterina Zaharieva.
Între alte nume avute în vedere se află cel al fostului preşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni (PES) Serghei Stanişev şi ministrul în exerciţiu Iliana Ivanova, favorizată de către pereşedinta Comisiei Eurpene (CE) Ursula von der Leyen.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.