Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a declarat vineri că ajutoarele umanitare susţinute de SUA şi care sunt depozitate în oraşul de graniţă columbian Cucuta ar trebui distribuite către columbienii săraci pentru că venezuelenii nu sunt „cerşetori”, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
La o zi după ce tirurile care transportau medicamente şi alimente au ajuns în Cucuta, Maduro a declarat la o conferinţă de presă că Venezuela nu are nevoie de ajutoarele care au venit parţial şi din SUA.
 
„Venezuela nu va permite ajutoare umanitare pentru că nu cerşim de la nimeni. Venezuela nu suferă de o criză umanitară, ea a fost inventată de Washington în ultimii patru ani pentru a justifica o intervenţie în ţara noastră”, a afirmat Maduro.
 
În mandatul lui Maduro, Venezuela a intrat într-un colaps economic care a lăsat mulţi venezueleni suferind de malnutriţie, totul pe fondul unei crize a medicamentelor, ceea ce a dus la emigrarea a în jur de trei milioane de cetăţeni.
 
Situaţia gravă a dus la o criză politică intensă care l-a determinat pe liderul opoziţiei şi preşedintele Parlamentului Juan Guaido să se autoproclame preşedinte interimar, invocând o clauză constituţională care prevede că dacă nu există un preşedinte legitim – iar Guaido crede că acesta este cazul deoarece consideră că Maduro a câştigat fraudulos ultimele alegeri – preşedintele parlamentului va prelua funcţia de preşedinte interimar.
 
Peste 40 de naţiuni, printre care şi România dar şi SUA, Franţa, Marea Britanie, Germania, Spania, Brazilia sau Argentina l-au recunoscut pe Guaido drept preşedintele legitim al ţării.
 
Reprezentanţi ai Uniunii Europene şi ai unui grup al guvernelor din America Latină s-au întâlnit la Montevideo, în Uruguay, joi, pentru a discuta despre criză.
 
După întâlnire, a fost emis un comunicat în care se preciza că vor trimite o misiune în ţară pentru a furniza ajutoare umanitare şi a ajuta la organizarea unor noi alegeri cât de curând posibil.
 
„Respingem natura partizană şi ideologică a documentului”, a declarat Maduro vineri, adăugând că este deschis către dialog cu oricine.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.