Coreea de Nord păstra joi tăcerea în legătură cu soldatul american care, în urmă cu două zile, s-a despărţit de un grup de turişti în Coreea de Sud şi a traversat în fugă graniţa puternic fortificată cu Nordul, punând Washingtonul în faţa unui nou impas diplomatic într-un context deja tensionat, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficiali americani au declarat că Pheianul nu a răspuns la întrebările armatei americane despre soldatul Travis T. King. Presa de stat nord-coreeană, care în trecut a relatat despre reţinerea unor cetăţeni americani, nu a comentat de asemenea incidentul până în prezent.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a confirmat că Pentagonul a "luat legătura" cu omologii din Armata Populară Coreeană din Coreea de Nord în legătură cu Travis King. "Din câte am înţeles, aceste comunicări nu au primit încă un răspuns", a menţionat Miller.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Incidentul are loc într-un moment de tensiune crescută în peninsula coreeană. Nordul a continuat testele cu rachete balistice, cel mai recent fiind făcut zilele acestea, în momentul sosirii în Sud a unui submarin nuclear american cu rachete balistice, pentru prima dată din anii 1980.

CITEȘTE ȘI UPDATE-Coreea de Nord lansează o rachetă balistică în Marea Japoniei

Săptămâna trecută, Nordul a lansat cea mai nouă rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid, despre care a declarat că a avut cel mai lung timp de zbor din toate timpurile, un test pe care experţii l-au descris ca fiind un succes "remarcabil".

O SCENĂ HAOTICĂ LA FRONTIERĂ

Soldatul american Travis King se afla marţi într-un tur civil al satului Panmunjom, unde în 1953 s-a încheiat armistiţiul ce a pus capăt războiului intercoreean. În mod neaşteptat, dar intenţionat, Travis a traversat brusc linia de demarcaţie militară care separă cele două Corei.

King avusese prin probleme juridice în timp ce era staţionat în Coreea de Sud şi a fost în detenţie înainte de a fi escortat la aeroport săptămâna aceasta pentru a se întoarce în Statele Unite, au declarat doi oficiali americani.

În circumstanţe care au rămas neclare, după ce a trecut de verificarea de securitate de la aeroport, soldatul s-a întors şi a fugit. Ulterior, el s-a alăturat unui grup de 40 de persoane care făceau un tur turistic al Zonei Comune de Securitate (JSA) de la frontiera militară.

Într-o scenă haotică care s-a desfăşurat rapid, King a luat-o la fugă printre emblematicele clădiri albastre care se întind de-a lungul graniţei şi a trecut peste linia de demarcaţie, a declarat un martor care se afla în acelaşi tur.

"Cineva a alergat foarte repede pe lângă mine şi m-am gândit: Ce se întâmplă?", a declarat Sarah Leslie din Noua Zeelandă pentru Reuters. "Nu cred că cineva sănătos la cap ar vrea să meargă în Coreea de Nord, aşa că am presupus că a fost un fel de cascadorie", a adăugat ea.

CE S-A ÎNTÂMPLAT CU TRAVIS KING?

Guvernul american a părut să facă puţine progrese în stabilirea soartei soldatului.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că în demersuri a fost angajată şi Suedia, deoarece acţionează ca un canal diplomatic pentru Washington, care rămâne, din punct de vedere tehnic, în război cu Coreea de Nord. "Încă încercăm să adunăm informaţii aici despre locul unde se află soldatul King", a spus purtătorul de cuvânt. "Administraţia a lucrat şi va continua să lucreze în mod activ pentru a asigura siguranţa sa şi pentru a-l aduce acasă la familia sa", a afirmat Miller.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat, de asemenea, că administraţia Biden încă adună informaţii.

Coreea de Nord a mai reţinut anterior cetăţeni americani care au intrat în ţară şi i-a judecat, dar i-a eliberat în cele din urmă, adesea în urma unei intervenţii diplomatice la nivel înalt. Dar incidentele care au implicat militari americani au fost rare.

Într-un caz care a rămas neexplicat, un student american, Otto Warmbier, a fost reţinut timp de peste un an în Coreea de Nord şi a fost adus în cele din urmă acasă în Statele Unite, dar în comă, murind câteva zile mai târziu.

Un fost diplomat nord-coreean care a dezertat în Coreea de Sud a declarat că, acum, Travis King ar putea fi folosit de Phenian ca instrument de propagandă, dar nu este clar cât timp Coreea de Nord ar dori să exploateze prezenţa sa.

CITEȘTE ȘI Cazul Trevor King, soldatul american care a fugit deliberat în Coreea de Nord, aduce o nouă criză cu Phenianul şi noi dureri de cap pentru preşedintele Biden într-o perioadă tensionată

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.