New York a devenit primul stat american care a declarat violenţa armată drept urgenţă de sănătate, guvernatorul Andrew Cuomo semnând un ordin executiv în acest sens, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest stat au avut loc 51 de atacuri armate în weekendul din preajma sărbătorii de 4 iulie, a spus guvernatorul Andrew Cuomo în timp ce a semnat ordinul executiv.

Prin această directivă vor fi alocaţi 138,7 milioane de dolari pentru intervenţia în cazul violenţei armate şi programe de prevenire.

În întreaga ţară, weekendul trecut au fost raportate aproximativ 200 de decese cauzate de arme de foc.

În luna martie, FBI a prezentat statistici preliminare pentru 2020 care arată o creştere importantă - de 25% - a numărului deceselor faţă de anul anterior. Până acum, tendinţa se menţine şi în 2021. În Statele Unite, cele mai multe omucideri sunt legate de arme de foc.

Preşedintele american Joe Biden a prezentat în luna iunie o strategie a Casei Albe în combaterea creşterii omuciderilor, care include limitarea comercianţilor de arme corupţi şi a traficului de arme de foc. El a alocat mai multe fonduri pentru personal, inclusiv pentru forţele de ordine. 

Ordinul lui Cuomo descrie violenţa armată drept o criză de sănătate publică şi el a făcut câteva comparaţii cu pandemia de Covid-19 şi răspunsul la aceasta.

„Dacă priviţi cifrele recente, mai mulţi oameni mor acum din cauza violenţei armate decât de Covid”, a spus guvernatorul democrat. „Aşa cum am făcut legat de Covid, New York va conduce din nou naţiunea cu o abordare exhaustivă în combaterea şi prevenirea violenţei armate”.

Fondurile alocate de el prin declaraţia de urgenţă vor merge către crearea unui birou de prevenţie a violenţei armate, care va fi monitorizat de departamentul de sănătate, şi combaterea circulaţiei armelor de foc din afara statului, către departamentele de poliţie cărora le este solicitat să ofere date privind incidentele armate, iar 57 de milioane de dolari vor fi investiţi în programe pentru tinerii cu probleme.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.