Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că este hotărât să rămână în post, în pofida ameninţării unei inculpări de corupţie care-i pune în discuţie viitorul după aproape 12 ani de putere, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Netanyahu a respins îndemnuri la demisie din partea opoziţiei, după publicarea, marţi seara, a concluziilor dure a două anchete de poliţie care preconizează inculparea sa pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere.

”Pot să vă asigur: coaliţia este stabilă şi nici eu, nici altcineva nu plănuim alegerii (anticipate). Vom continua să muncim împreună pentru binele cetăţenilor noştri până la sfârşitul mandatului”, prevăzut în 2019, a declarat Netanyahu într-un discurs, la Tel Aviv.

Recomandările poliţiei au declanşat speculaţii cu privire la soarta unui om reputat prin instinctul de supravieţuire.

Cotidianul Yediot Aharonot, ostil lui Netanyahu, vorbeşte despre ”începutul sfârşitului”. Însă oficiali israelieni şi lideri internaţionali riscă să aibă în continuare de a face cu o personalitate aparent fără rival în ţara sa, un interlocutor vechi al mai-marilor din străinătate.

Netanyahu îşi proclamă nevinovăţia, nu are nicio intenţie să demisioneze şi nu este obligat legal să o facă. Decizia de a-l inculpa îi revine procurorului general Avichai Mandelblit, un fost colaborator al lui Netanyahu, care s-a opus, la acea vreme, guvernului.

”LA ÎNĂLŢIME”

Mandelblit nu este obligat să dea curs recomandărilor poliţiei, iar experienţa arată că o asemenea decizie riscă să aibă nevoie de luni. Chiar inculpat, Netanyahu nu va fi obligat să se retragă.

Coaliţia care susţine Guvernul, considerat cel mai de dreapta din istoria Israelului, nu a dat până în prezent vreun semn de fisură.

Ministrul Educaţiei Naftali Bennett, conducătorul Căminului Evreiesc, o componentă esenţială a majorităţii, a apreciat că atitudinea premierului nu a fost ”la înălţime”.

Însă ”premierul rămâne presupus nevinovat. De aceea, am decis să aştept decizia procurorului general”, a adăugat el.

După luni de anchete - în care Netanyahu a fost interogat în şapte rânduri -, poliţia a anunţat că a adunat suficiente probe pentru a-l inculpa în două dosare.

În primul, Netanyahu, dar şi membri ai familiei sale sunt suspectaţi că au primit - din 2007 în 2016 - din partea unor personalităţi bogate - miliardarul australian James Packer şi producătorul israelian de la Hollywood Arnon Milchan - trabucuri de lux, sticle de şampanie şi bijuterii în valoare de aproximativ un milion de shekeli (aproximativ 230.000 de euro).

În schimb, Netanyahu ar fi fost tentat să impună o lege fiscală care i-ar fi adus sume considerabile lui Milchan sau să-i obţină o viză în Statele Unite.

În al doilea caz, Netanyahu este suspectat că a încercat să încheie un acord cu proprietarul Yediot Aharonot în vederea unei acoperiri favorabile din partea ziarului, cel mai mare cotidian israelian plătit.

”BRÂNZĂ ELVEŢIANĂ”

Raportul poliţiei este ”la fel de plin de găuri ca o brânză elveţiană”, a apreciat Netanyahu miercuri.

Apropiaţi ai lui Netanyahu denunţă o tentativă de ”puci” din partea adversarilor săi, frustraţi că nu-l pot înfrânge la urne.

Adversarii respectivi resping argumentul micilor atenţii între doi vechi prieteni. În opinia lor, cei doi dunt doar ”partea de deasupra a aisbergului”, o corupţie sistematică şi schimburi de favoruri la care Milchan şi Packer nu sunt singurii care au contribuit.

”Fără vreun posibil echivoc, premierul trebuie să demisioneze”, a repetat miercuri liderul Partidului Laburist (opoziţie) Avi Gabbay. "Este nedemn să rămână premier”.

Netanyahu a anunţat marţi seara el însuşi că a fost vizat, în ultimii ani, de vreo 15 anchete, mai mult sau mai puţin avansate şi că nu au condus vreodată la ceva.

În anumite cazuri, poliţia a recomandat să fie inculpat, fără rezultat.

La conducerea Guvernului din 2009, după un prim mandat în 1998-1999, Netanyahu ar bate recordul istoric de longevitate al lui David Ben Gourion, fondatorul Israelului, în cazul în care actuala legislatură îşi va duce la termen mandatul, în noiembrie 2019.

Recomandările poliţiei de marţi nu au întârziat să provoace comparaţia cu predecesorul şi fostul său adversar Ehud Olmert, aflat la putere din 2006 în 2009.

Olmert a fost eliberat în iulie 2017, după ce a ispăşit un an şi patru luni de închisoare după ce a fost găsit vonovat de corupţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.