Premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu nu exclude ”să vină de hac” mişcării palestiniene Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, în cazul în care opţiunea ”disuasiunii” eşuează, după nouă zile de confruntări armate sângeroase, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Există doar două posibilităţi de a-i înfrunta: fie le vii de hac - iar asta este în continuare o posibilitate -, fie îi descurajezi, iar în prezent suntem angajaţi într-o disuasiune fermă”, le-a spus Netanyahu unor ambasadori la Tel Aviv.

”Trebuie să spun că nu îndepărtăm nicio opţiune”, a adăugat el.

”Ceea ce încercăm să facem este exact acest lucru: să le diminuăm capacităţile, mijloacele teroriste şi să le diminuăm determinarea”, a mai declarat el.

”Sperăm să putem restabili calmul şi sperăm să-l putem restabili rapid. Vreau să spun că face asta făcând maximum pentru a evita victime civile”, mai declară Netanyahu.

De la începutul, la 10 mai, al acestor noi violenţe între Israel şi grupări armate din Fâşia Gaza, în frunte cu Hamas, cel puţin 219 palestinieni au fost ucişi în atacuri israeliene în enclava palestiniană, dens populată şi vizată de o blocadă de 15 ani, potrivit Ministerului local al Sănătăţii.

De partea israeliană, 12 persoane au fost ucise în tiruri de proiectile către teritoriul israelian din Fâşia Gaza, potrivit poliţiei israeliene.

Forţe israeliene anunţă că au vizat, în afară de instalaţii din care se lansează proiectile, mai multe cartiere generale al Hamasului, domicilii ale unor lideri ai mişcării palestiniene şi tuneluri folosite de mişcare în mutarea muniţiei şi combatanţilor.

Israelul studiază ”problema momentului oportun al unui armistiţiu”, a anunţat anterior un oficial militar israelian de rang înalt, care a subliniat însă că statul evreu este pregătit în vederea unei prelungiri a ofensivei împotriva Fâşiei Gaza.

Împotriva unei continuări a violenţelor, care riscă să arunce Fâşia Gaza într-o gravă criză umanitară, Franţa a depus marţi seara un proiect de rezoluţie la Consiliul de Securitate al ONU prin care îndeamnă ONU ”să se sesizeze” în dosar şi să pună capăt celor opt zile de blocaj al Statelor Unite în adoptarea unei simple declaraţii cu privire la acest conflict.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.