Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut în mod oficial o derogare pentru a nu se prezenta la deschiderea - duminică - a procesului în care este judecat de corupţie, în pofida avizului Ministerului Justiţiei, care insistă asupra prezenţei sale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prevăzut la jumătatea lui martie, procesul lui Netanyahu a fost amânat iniţial la 24 mai, din cauza pandemiei covid-19. Iar măsurile de ieşire din izolare au permis redeschiderea şcolilor şi tribunalelor, iar astfel confirmarea acestei noi date.

Benjamin Netanyahu ar urma să devină duminică primul şef de Guvern din istoria Israelului judecat de fapte penale în timpul mandatului.

Avocaţii săi au prezentat marţi seara Tribunalului din Ierusalim o cerere de derogare, care să-i permită să nu se prezinte în deschiderea procesului.

În această şedinţă urmează să se citească actul inculpării ”ale cărui detelii îi sunt binecunoscute clientului nostru”, ceea ce i-ar permite premierului israelian, consideră avocaţii săi, să nu se prezinte în persoană la tribunal.

Avocaţii au depus această cerere în pofida unui aviz emis de Ministerul Justiţiei potrivt căruia ”niciun motiv nu justifică absenţa neobişnuită a inculpatului la deschiderea procesului în care este judecat” şi a cărui prezenţă este ”importantă” pentru ”încrederea publicului” în justiţie.

”Reacţia parchetului este nefondată şi serveşte interesele unei campanii medicatice menite să-l prezinte pe domnul Netanyahu în banca acuzaţilor”, au denunţat avocaţii săi într-un comunicat.

În fapt, în pofida avizului ministerului, judecătorii Tribunalului din Ierusalim sunt cei care decid cu privire la prezenţa sau nu a premierului ţării în deschiderea acestui proces foarte aşteptat de presa israeliană.

Ministerul Justiţiei a reacţionat la cererea avocaţilor subliniind într-un comunicat că ”prezenţa unui acuzat la citirea inculpării sale este importantă pentru a face publică situaţia procesului judiciar”.

Ministerul a subliniat că tribunalul a anunţat deja că prezenţa duminică a lui Netanyahu este obligatorie.

În alt comunicat, ministerul a deplâns faptul că avocaţii lui Netanyahu ”au participat la un atac sălbatic împotriva colegilor lor care reprezintă acuzarea şi au încercat să impute parchetului intenţii străine faţă de drept”.

Procurorul general al Israelului Avichaï Mandelblit l-a inculpat în noiembrie pe Benjamin Netanyahu cu privire la corupţie, fraudă şi abuz de încredere în trei dosare.

Unul dintre aceste dosare - denumit ”4000” sau "Bezeq" - numele unui grup israelian de telecomunicaţii - este deosebit de sensibil pentru Netanyahu.

În acest dosar, justiţia îl suspectează pe Netanyahu de faptul că a acordat favoruri guvernamentale care ar putea să-i fi adus milioane de dolari CEO-ului societăţii israeliene Bezeq, în schimbul unei acoperiri media favorabile într-una dintre instituţiile de presă aparţinând grupului - site-ul Walla.

Netanyahu - care a rămas la putere duminica trecută, într-un Guvern de uniune naţională cu fostul său rival în alegeri Benny Gantz după cea mai gravă criză politică din istoria ţării - îşi susţine nevinovăţia şi denunţă un complot urzit de justiţie împotriva sa.

În Israel, premierul nu dispune de nicio imunitate judiciară, însă poate rămâne în funcţie sau forma un guvern în pofida unei inculpăripenale, a stauat Curtea Supremă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.