Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că i se va pune un stimulator cardiac în noaptea de sâmbătă spre duminică, în condiţiile în care zeci de mii de israelieni au ieşit din nou în stradă, sâmbătă, la Ierusalim, în speranţa că vor reuşi să împiedice votul din parlament pentru revizuirea sistemului judiciar, care ar limita unele dintre puterile Curţii Supreme, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În urmă cu o săptămână mi s-a montat un dispozitiv de monitorizare. Acel dispozitiv a emis un semnal sonor în această seară şi a spus că trebuie să primesc un stimulator cardiac şi că trebuie să fac acest lucru deja în această noapte", a transmis premierul Netanyahu într-o înregistrare video difuzată de biroul săiu. "Mă simt foarte bine, dar trebuie să îmi ascult medicii", a adăugat Netanyahu, care are 73 de ani.

În înregistrarea video, el stătea în picioare şi zâmbea. Premierul a mai spus că medicii săi l-au asigurat că va fi externat din spital duminică după-amiază.

Ministrul justiţiei, Yariv Levin, îl va înlocui în timpul procedurii, a precizat biroul lui Netanyahu.



Premierul urma să fie supus procedurii la Centrul Medical Sheba din Tel HaShomer, a precizat biroul său.

Netanyahu fusese spitalizat acolo în noaptea de 15 iulie pentru ceea ce el a spus că a fost o deshidratare în urma unei vacanţe la Marea Galileii în timpul căreia nu s-a protejat corespunzător de caniculă. La 16 iulie, spitalul a confirmat diagnosticul iniţial de deshidratare şi a declarat că testele suplimentare care au implicat un monitor holter subcutanat au constatat că Netanyahu este "în deplină sănătate cardiacă", dar dispozitivul va permite echipei sale medicale să continue să-i monitorizeze starea de sănătate.

Netanyahu se confruntă cu o criză internă în cel de-al şaselea său mandat de prim-ministru, un record, în contextul în care protestele faţă de presiunile coaliţiei sale naţionalist-religioase pentru schimbări în justiţie au luat din nou amploare.

Netanyahu a declarat în videoclip că va fi externat din spital la timp pentru votul cheie programat să înceapă în parlament duminică şi să dureze toată ziua de luni.

Zeci de mii de israelieni au mărşăluit sâmbătă la Ierusalim în speranţa de a obţine sprijin împotriva revizuirii sistemului judiciar şi s-au adunat în faţa Parlamentului înainte de votul aşteptat asupra proiectului de lege care ar limita unele dintre puterile Curţii Supreme. Criticii se tem că modificările judiciare urmăresc să limiteze independenţa Curţii în condiâiile în care Netanyahu este judecat pentru corupţie. Netanyahu spune că reformele ar asigura echilibrul puterii în stat.

Demersul guvernului a contribuit la tensionarea relaţiilor cu Statele Unite şi a dus la creşterea violenţelor israeliano-palestiniene. Washingtonul l-a îndemnat pe Netanyahu să caute acorduri largi cu privire la orice reformă judiciară.

În înregistrarea video de sâmbătă seara, Netanyahu a sugerat că s-ar putea ajunge la un acord de ultim moment.

Ales pentru prima dată în fruntea guvernului în 1996, Netanyahu a fost un premier dinamic, dar a stârnit controverse. El a condus o revoluţie a pieţei libere în Israel, manifestând în acelaşi timp neîncredere faţă de procesul de pace cu palestinienii susţinut la nivel internaţional şi faţă de negocierile purtate de puterile mondiale pentru a limita programul nuclear iranian.

La începutul lunii octombrie, cu câteva săptămâni înainte de a câştiga alegerile naţionale, Netanyahu s-a îmbolnăvit în timpul postului evreiesc de Yom Kippur şi a fost spitalizat pentru scurt timp.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.