Şeful delegaţiei ruse de negocoeri cu Kievul, Vladimir Medinski, anunţă vineri că a constatat o ”apropiere” a poziţiilor în problema statutului neutru al Ucrainei şi progrese în problema demilitarizării Ucrainei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Subiectul statututlui neutralităţii Ucrainei şi a neaderării sale la NATO este unul dintre punctele-cheie al negocierilor. Acesta este punctul asupra căruia părţile şi-au apropiat cel mai mult poziţiile”, declară Vladimir Medinski, citat de agenţiile ruse de presă.

Negociatorul-şef rus a relevat însă ”nuanţe” în privinţa ”garanţiilor de securitate” cerute de către Ucraina.

”În ceea ce priveşte demilitarizarea, aş spune că (este) 50/50”, a continuat el.

Medinski subliniază că nu poate dezvălui detalii de la negocieri, dar apreciază că delegaţiile sunt ”la jumătatea drumului” unui acord.

Un membru al delegaţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, a anunţat la rândul său, într-un medaj postat pe Twitter, că ”declaraţiile părţii ruse nu sunt altceva decât cererile lor de la început”.

”Poziţia noastră nu s-a schimbat - armistiţiu, retragerea trupelor (ruse) şi garanţii de securitate puternice prin formule concrete”, subliniază Podoliak.

Ucraina sublinia miercuri că persistatu ”contradicţii profunde” în negocierile ruso-ucrainene, dar aprecia că este posibil un ”compromis”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.