Nava sub pavilion sirian Laodicea, despre care Ucraina susţine că transportă cereale ucrainene furate, a părăsit un port libanez, după ce oficialii din Liban i-au permis să navigheze în urma unei anchete, a scris, joi, ministrul libanez al Transporturilor pe Twitter, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nava Laodicea era ancorată în portul Tripoli de când a sosit joia trecută, transportând 10.000 de tone de făină de grâu şi orz. Ucraina susţine că cerealele au fost furate de Rusia, acuzaţie pe care Moscova o neagă.

Ambasadorul ucrainean în Liban, Ihor Ostash, a cerut, miercuri, Libanului să nu permită navei să părăsească portul.

Un judecător a declarat, miercuri, că Laodicea poate naviga, la o zi după ce procurorul general al Libanului a decis că nava poate pleca în urma unei anchete care a demonstrat că nava nu transporta cereale ucrainene furate.

Ministrul libanez al Transporturilor, Ali Hamie, a postat pe Twitter că ”Laodicea, sub pavilion sirian, se află acum în afara apelor teritoriale ale Libanului”.

Marine Traffic, un site care monitorizează traficul navelor şi locaţia navelor pe mare, a arătat că Laodicea se îndreaptă spre coasta siriană.

Misiunea diplomatică a Rusiei în Liban a lăudat decizia şi a acuzat Ucraina că a minţit în legătură cu încărcătura şi că încearcă să afecteze relaţiile dintre Moscova şi Beirut.

Departamentul de Trezorerie al SUA a sancţionat nava siriană în 2015 pentru legăturile cu guvernul sirian al preşedintelui Bashar Assad, un aliat politic şi militar apropiat al Moscovei.

Conflictul asupra Laodiceei a avut loc după ce primul vas cu cereale a părăsit Ucraina de la invazia Rusiei la sfârşitul lunii februarie. Nava Razoni, sub pavilionul ţării Sierra Leone, care transporta 26.000 de tone de porumb ucrainean, a tranzitat apele teritoriale ale Turciei pe drumul spre Liban.

Un oficial libanez a declarat, miercuri, că va dura aproximativ patru zile până când nava va ajunge în Liban din Istanbul după ce a fost percheziţionată.

Libanul a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, acţiune care a înfuriat Moscova şi aliaţii săi din Beirut.

Transporturile cerealelor se desfăşoară într-un moment în care Libanul se confruntă cu o criză a securităţii alimentare, o inflaţie alimentară în creştere, penurie de grâu şi raţii de pâine. Mai mult decât atât, trei sferturi din populaţia Libanului trăieşte în sărăcie.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.