Nava britanică Rubymar, atacată luna trecută de militanţii houthi, s-a scufundat în Marea Roşie, a anunţat sâmbătă guvernul recunoscut la nivel internaţional al Yemenului, avertizând asupra unei "catastrofe ecologice" provocate de încărcătura de îngrăşăminte a navei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dacă informaţia se confirmă, ar fi prima navă pierdută de când rebelii houthi au început să atace transportul maritim comercial în noiembrie, forţând firmele de transport maritim să redirecţioneze navele pe o rută mai lungă şi mai scumpă în jurul Africii de Sud.

Houthi, susţinuţi de Iran, care controlează nordul Yemenului şi alte centre mari, spun că acţionează în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza.

Atacurile lor au determinat Statele Unite şi Marea Britanie să lanseze o serie de lovituri împotriva poziţiilor lor, iar alte forţe navale să trimită nave în regiune pentru a încerca să protejeze o rută comercială vitală.

Ministerul italian al Apărării a declarat sâmbătă că una dintre navele sale militare a doborât o dronă care zbura spre ea în Marea Roşie.

Între timp, Ministerul Transporturilor al Houthi a declarat că a avut loc o "defecţiune" la cablurile de comunicaţii submarine din Marea Roşie, ca urmare a acţiunilor întreprinse de navele militare americane şi britanice.

Luni, o echipă guvernamentală yemenită a vizitat Rubymar, o navă cargo sub pavilion Belize, şi a declarat că aceasta a fost parţial scufundată. Un comunicat al guvernului arată că nava s-a scufundat în sudul Mării Roşii în noaptea de vineri spre sâmbătă.

VIAŢA MARINĂ ESTE AMENINŢATĂ

Eliberarea unor cantităţi atât de mari de îngrăşăminte în Marea Roşie reprezintă o ameninţare serioasă pentru viaţa marină, a declarat Ali Al-Sawalmih, director al Centrului de ştiinţe marine de la Universitatea din Iordania.

Supraîncărcarea cu nutrienţi poate stimula creşterea excesivă a algelor, consumând atât de mult oxigen încât viaţa marină obişnuită nu poate supravieţui, a declarat Al-Sawalmih, descriind un proces numit eutrofizare.

"Ţările din Marea Roşie ar trebui să adopte un plan urgent pentru a stabili o agendă de monitorizare a zonelor poluate din Marea Roşie, precum şi pentru a adopta o strategie de curăţare", a spus el.

Impactul general depinde de modul în care curenţii oceanici epuizează îngrăşământul şi de modul în care acesta este eliberat de nava avariată, a declarat Xingchen Tony Wang, profesor asistent la Departamentul de Ştiinţe ale Pământului şi Mediului de la Boston College.

Ecosistemul din sudul Mării Roşii prezintă recife de corali virgine, mangrove de coastă şi o viaţă marină diversă.

Anul trecut, zona a evitat un potenţial dezastru ecologic atunci când Naţiunile Unite au îndepărtat peste 1 milion de barili de petrol de pe un superpetrolier în descompunere ancorat în largul coastei Yemenului. Acest tip de operaţiune ar putea fi mai dificil în circumstanţele actuale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.