Nava ONG-ului spaniol Proactiva Open Arms, care are la bord 60 de migranţi salvaţi în largul Libiei, a sosit miercuri în Spania, în portul Barcelona, după ce a fost refuzată de Italia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Open Arms a acostat în Spania la două săptămâni şi jumătate după sosirea Aquarius, cu 630 de migranţi la bord, debarcaţi la Valencia, pe 17 iunie, după ce s-a aflat timp de o săptămână în centrul unor tensiuni în Europa pe tema politicii migraţiei.

După o traversare a Mării Mediterane de patru zile, cei 60 de migranţi - 50 de bărbaţi adulţi, cinci femei şi cinci minori, dintre care trei neînsoţiţi - au fost examinaţi la bord de trei echipe ale Crucii Roşii, a anunţat un purtător de cuvânt al serivciilor statului central în Catalonia.

Ei au coborât de pe navă, pentru a fi identificaţi de autorităţi, înainte de a fi transferaţi în centre de primire.

Aceşti migranţi ”sunt bine, date fiind circumstanţele. Nu a fost vreo urgenţă medicală gravă, iar ei sunt mulţumiţi, pentru că li s-a explicat că Guvernul a vrut să vină aici”, a declarat Anabel Montes, conducătorul misiunii Proactiva Open Arms.

După ce a primit Aquarius la jumătatea lui iunie, noul Guvern socialist spaniol al lui Pedro Sanchez a acceptat să deschidă portul Barcelona migranţilor de pe Open Arms, şi ei refuzaţi de Italia şi de ministrul său de Interne Matteo Salvini, liderul Ligii (extremă dreapta).

Nava ONG-ului german Lifeline a acostat săptămâna trecută în Malta, cu 233 de migranţi la bord, după o odisee de o săptămână marcată şi ea de tensiuni puternice.

După săptămâni de tensiuni, liderii Uniunii Europene au ajuns vineri la un compromis care propune înfiinţarea unor ”platforme de debarcare” a migranţilor în afara UE, cu scopul de a descuraja traversarea Mării Mediterane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.