NATO a decis, miercuri, că Beijingul reprezintă o ”provocare” pentru ”interesele” şi ”securitatea” statelor membre, potrivit noii foi de parcurs strategice adoptată cu ocazia summitului de la Madrid, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ambiţiile declarate ale Chinei şi politicile sale coercitive provoacă interesele, securitatea şi valorile noastre”, scrie NATO în acest document numit ”concept strategic”, care nu mai fusese revizuit din 2010.

Este pentru prima dată când acest document menţionează China, care în mod tradiţional nu a intrat în misiunea Alianţei Atlantice. NATO denunţă în special ”parteneriatul strategic profund” dintre Beijing şi Moscova ”şi încercările lor reciproce de a submina ordinea internaţională bazată pe reguli”.

”China foloseşte o gamă largă de instrumente politice, economice şi militare pentru a-şi spori influenţa internaţională (...), rămânând în acelaşi timp opacă în ceea ce priveşte strategia, intenţiile şi întărirea sa militară”, se mai arată în document.

Alianţa evidenţiază în special atacurile cibernetice ”neintenţionate” ale Beijingului, ”dezinformarea” şi ”retorica de confruntare”.

”China nu este un adversar, dar trebuie să luăm în considerare consecinţele pentru securitatea noastră atunci când vedem că investeşte masiv în echipamente militare noi” şi încearcă ”să controleze infrastructura esenţială, cum ar fi reţelele 5G”, a declarat, miercuri, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.