Şeful NATO, Jens Stoltenberg, şi premierul japonez, Fumio Kishida, s-au angajat marţi să consolideze legăturile dintre Alianţa Nord-Atlantică şi Tokyo, afirmând că invazia Rusiei în Ucraina şi cooperarea militară în creştere cu China au creat cel mai tensionat mediu de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comentariile au fost făcute într-o declaraţie de presă comună transmisă în timpul vizitei lui Stoltenberg în Japonia.

"Lumea se află într-un punct de răscruce istoric, în cel mai sever şi complex mediu de securitate de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial", au afirmat cei doi lideri în declaraţia comună.

De asemenea, au fost exprimate îngrijorări cu privire la ameninţările nucleare ale Rusiei, la exerciţiile militare comune între Rusia şi China în apropierea Japoniei şi la dezvoltarea de arme nucleare de către Coreea de Nord.

Stoltenberg a declarat reporterilor că o victorie a Rusiei în Ucraina ar încuraja China într-un moment în care aceasta îşi consolidează armata, "îşi intimidează vecinii şi ameninţă Taiwanul".

Şeful NATO fusese cu o zi înainte în Coreea de Sud, pe care a îndemnat-o să sporească sprijinul militar acordat Ucrainei şi a transmis avertismente similare cu privire la creşterea tensiunilor cu China.

"Acest război nu este doar o criză europeană, ci o provocare la adresa ordinii mondiale. Beijingul urmăreşte îndeaproape şi învaţă lecţii care i-ar putea influenţa deciziile viitoare. Ceea ce se întâmplă astăzi în Europa s-ar putea întâmpla mâine în Asia de Est", a punctat Stoltenberg

Ministerul de Externe al Chinei nu a reacţionat deocamdată la aceste comentarii, dar răspunzând declaraţiilor similare făcute de Stoltenberg în timpul vizitei sale la Seul, China a spus luni că se doreşte un partener al ţărilor, nu o provocare la adresa lor, şi că nu ameninţă interesele sau securitatea niciunei naţiuni.

Stoltenberg a declarat că cei 30 de membri pe care îi are NATO sunt afectaţi de ameninţările globale. Premierul nipon Kishida şi preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol au devenit anul trecut primii lideri din ţările lor care au participat la un summit NATO, alăturându-se în calitate de observatori.

China a criticat anterior eforturile NATO de a-şi extinde alianţele în Asia. Rusia, care îşi numeşte invazia din Ucraina o "operaţiune specială", a catalogat în mod repetat expansiunea NATO drept o ameninţare la adresa securităţii sale.

În decembrie, Japonia a dezvăluit planuri radicale de consolidare a capacităţilor sale de apărare, schimbări altădată de neconceput pentru o ţară pacifistă, care o vor transforma în ţara cu al treilea cel mai mare buget pentru cheltuieli militare după Statele Unite şi China.

Consolidarea cooperării cu NATO în domenii de la securitatea maritimă şi controlul armelor până la spaţiul cibernetic şi dezinformare va contribui şi mai mult la răspunsul faţă de un mediu strategic în schimbare, se mai spune în declaraţia comună a lui Stoltenberg şi Kishida.

"Niciun partener al NATO nu este mai apropiat şi mai capabil decât Japonia", a declarat Stoltenberg, citat într-un comunicat al NATO. 

Întâlnirea a avut loc în contextul în care Japonia se pregăteşte să găzduiască summitul anual al Grupului celor Şapte (G7,) în luna mai, când probabil că invazia Rusiei în Ucraina va fi un subiect important de discuţie.

Miercuri, secretarul general al NATO se va întâlni cu alţi înalţi oficiali niponi, inclusiv cu ministrul de externe Yoshimasa Hayashi. De asemenea, el va ţine un discurs în faţa studenţilor de la Universitatea Keio.

Kishida ia în considerare să facă o vizită la Kiev în luna februarie pentru a-şi întări sprijinul pentru Ucraina în acest conflict, a relatat presa din Japonia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.