Secretarul general al ONU Jens Stoltenberg avertizează luni Rusia împotriva oricărei noi ”acţiuni agresive” la frontiera cu Ucraina, unde mişcări de trupe ruseşti ”importante şi neobişnuite” au fost observate în ultimele săptămâni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Orice nouă provocare sau acţiune agresivă din partea Rusiei va fi foarte îngrijorătoare. Îndemnăm Rusia să dea dovadă de transparenţă în privinţa activităţilor sale militare”, a îndemnat într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, Jens Stoltenberg, alături de ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba.

Statele Unite, Uniunea Europeană (UE) şi Franţa şi-au exprimat deja îngrijorarea, în ultimele zile, faţă de această desfăşurare de trupe ruseşti la frontiera ucraineană.

Germania a îndemnat luni, la rândul său, Rusia la ”reţinere”.

”Trebuie să împiedicăm o escaladare militară”, a subliniat, la Berlin, un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe.

El a îndemnat Rusia ”să dea dovadă de reţinere” şi ”să revină la masa negocierilor”.

Situaţia în această regiune este foarte tensionată de la anexarea, în 2014, de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea.

Ucraina se află de peste şapte ani într-un conflict cu separatişti proruşi în estul ţării.

”Ceea ce vedem în prezent de-a lungul fronterei nu este o consolidare pur militară, pentru că Rusia a adus deja o armadă miliară la frontierele noastre în primăvară şi nu a retras-o niciodată cu adevărat de atunci”, declară Kuleba.

”Ceea ce vedem acum este o situaţie care se deteriorează şi în care Rusia demonstrează că poate activa rapid trupe şi echipament deja adunate şi că toate opţiunile, inclusiv opţiunile militare, se află pe masa liderilor ruşi”, a subliniat el, la sedul NATO, la Bruxelles.

NATO ”supraveghează foarte îndeaproape” situaţia, a subliniat, la rândul său, Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a reiterat faptul că aliaţii consideră ”ilegală” anexarea Crimeei.

Toate ţările membre NATO ”condamnă pe o singură voce comportamentul Rusiei”, subliniază norvegianul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.