NATO a făcut apel joi la Rusia să îşi distrugă o nouă rachetă înaintea termenului limită din august şi să salveze astfel un tratat care interzice focoasele nucleare în Europa. În caz contrar, Moscova se poate aştepta la un răspuns mai determinat al alianţei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miniştrii Apărării din NATO vor discuta miercuri cu privire la următoarele măsuri dacă Moscova îşi va păstra sistemul de rachete despre care SUA susţin că îi va permite Moscovei să lanseze atacuri nucleare asupra Europei şi să încalce astfel tratatul nuclear semnat în 1987.

„Facem apel la Rusia să aleagă calea responsabilă, însă nu vedem niciun indiciu că Rusia intenţionează să facă acest lucru. Va trebui să răspundem”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg nu a oferit mai multe detalii. Însă diplomaţii au declarat că se va lua în considerare creşterea numărului de zboruri al avioanelor militare americane care pot transporta focoase nucleare deasupra Europei şi repoziţionarea rachetelor maritime ale SUA.

Statele Unite şi aliaţii săi din NATO doresc ca Rusia să îşi distrugă racheta de croazieră 9M729/SSC-8, lucru refuzat de Moscova până în prezent. Rusia neagă că racheta ar încălca tratatul nuclear şi a acuzat Washingtonul că doreşte o cursă a înarmării.

Dacă nu se va ajunge la un acord, SUA au informat că se vor retrage din tratat pe 2 august, înlăturând astfel limitele pentru a dezvolta rachete de rază intermediară cu capacităţi nucleare.

Ambasadoarea SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison a declarat că Washingtonul ia în calcul momentan un răspuns cu arme convenţionale, nu cu unele nucleare.

Desfăşurarea unor rachete americane în Europa de Est, în apropierea frontierei Rusiei, ar putea arunca lumea într-o criză comparabilă celei din 1962, când sovieticii au instalat rachete în Cuba, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov.

Dacă ajungem la desfăşurarea la sol a unor asemenea sisteme (de rachete americane), asta nu va face decât să complice situaţia şi să antreneze o escaladare care nu trebuie să depăşească anumite limite”, a declarat luni Riabkov, citat de  agenţia rusă de presă RIA Novosti.
”Ne putem afla într-o situaţie de criză, nu doar comparabilă cu cea din anii '80, ci apropiată din Caraibe” din 1962, a avertizat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.