Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi susţine că mai bine de jumătate din cei şase milioane de copii migranţi nu au acces la o instituţie de învăţământ, iar această problemă poate să genereze conflicte viitoare atât timp cât nu este găsită o soluţie, transmite DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Circa 3,7 milioane de copii nu au acces la o educaţie primară sau secundară, iar cei mai mulţi dintre aceştia locuiesc în state în curs de dezvoltare.

De asemenea, 900.000 de copii migranţi, care nu primesc o educaţie, sunt sirieni.

Lipsa accesului la o instituţie de învăţământ are un impact negativ asupra şanselor pe care le vor avea aceşti copii în viaţă.

Doar unul din o sută de refugiaţi reuşeşte să intre într-o universitate, prin comparaţie cu unul din trei tineri obişnuiţi.

”Din păcate, mult prea des educaţie este considerată un lux pentru copiii refugiaţi, o chestiune non-esenţială prin comparaţie cu hrana, accesul la apă, îngrijire medicală sau un acoperiş deasupra capului”, a declarat Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

Lipsa accesului la educaţie ”poate să aibă un impact extrem de negativ, nu doar asupra indivizilor, dar şi asupra familiilor şi societăţilor, perpetuând un ciclu de conflicte violente”, a avertizat Grandi. Acesta a cerut donatorilor să se concentreze asupra problemei educaţiei, pe care o întâmpină copiii refugiaţi.

De asemenea, există o probabilitate ridicată ca regiunile cu un nivel redus de educaţie să fie afectat în viitor de alte conflicte violente.

Filippo Grandi a recunoscut că statele sărace care primesc un număr ridicat de refugiaţi nu au posibilitatea de a-şi educa proprii cetăţeni, iar afluxul de refugiaţi accentuează această problemă a accesului la educaţie.

Mai mult de jumătate dintre copiii refugiaţi care nu au acces la o instituţie de învăţământ locuiesc în şapte state ale lumii: Ciad, Republica Democrată Congo, Etiopia, Kenya, Liban, Pakistan şi Turcia.

În Turcia şi Libia doar 40% dintre copiii refugiaţi sirieni merg la şcoală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.