Democrata Nancy Pelosi a fost aleasă joi preşedintă a Camerei Reprezentanţilor - o revenire istorică la conducerea celei de a treia cele mai importante instituţii politice americane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Democrata Nancy Pelosi a fost aleasă joi preşedintă a Camerei Reprezentanţilor, în urma alegerilor de la jumătate de mandat din noiembrie 2018 - o revenire istorică la conducerea celei de a treia cele mai importante instituţii politice americane, relatează AFP.

Reprezentanta din San Francisco, în vârstă de 78 de ani, devine astfel prima opozantă a locatarului Casei Albe, pe care l-a înfruntat în multe rânduri, şi revine la tribuna "Speakerului" pe care a ocupat-o deja din 2007 în 2010 - pe atunci prima femeie din Istoria americană care ocupa acest post crucial.

Pelosi, care este membră a Camerei Reprezentanţilor fără întrerupere din 1987, a obţinut 220 de voturi.

Candidatul republican Kevin McCarthy a obţinut 192 de voturi.

Revenirea în acest post o plasează pe Nancy Pelosi în prima linie la conducerea opoziţiei faţă de preşedintele american Donald Trump, al cărui Partid Republican şi-a consolidat controlul asupra Senatului, însă a pierdut majoritatea în cameră în alegerile din noiembrie.

În următorii doi ani, democraţii deţin în Camera Reprezentanţilor 235 de mandate, iar republicanii 199.

 

 

Cel de-al 435-lea mandat - al statului North Carolina - este vizat, în continuare, de recursuri postelectorale.

Noua majoritate democrată în Camera inferioară a Parlamentului american poate să efectueze anchete în profunzime cu privire la administraţia Trump şi va încerca să obţină publicarea ultimelor declaraţii fiscale ale miliardarului republican, un magnat în domeniul imobiliar.

O parte a reprezentanţilor democraţi au sugerat că anchete şi o supraveghere a administraţiei federale ar putea să conducă la o procedură de destituire a lui Donald Trump, în funcţie de concluziile anchetei ruse a procurorului special Robert Mueller - care a început în primăvara lui 2017 - cu privire la un amestec rus în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Însă ”prima” prioritate a noului Congres este să scoată Statele Unite din impasul bugetar care a condus la 22 decembrie la închiderea şi paralizia parţială a administraţiei federale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.