Donald Trump este primul preşedinte american fotografiat de justiţie - o imagine celebră care se alătură ”mugshot”-urilor altor celebrităţi americane politicieni, actori, cântăreţi sau sportivi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce a devenit primul fost şef de stat american inculpat - penal -, Donald Trump a devenit joi primul preşedinte căruia poliţia ”îi face portretul”.

În pofida numeroaselor sale probleme cu justiţia, republicanul, care candidează în alegerile prezidenjţiale din 2024, a reuşit, până acum, să evite acest ritual infamant.

O astfel de imagine - denumită ”mugshot” în engleză - are tendinţa să se ”lipească” de celebritatea căreia îi este făcută. Şi sunt multe.

Înaintea lui Donald Trump, Al Capone, Jane Fonda sau Hugh Grant au trecut prin asta,

Una dintre cele mai celebre fotografii judiciare din istorie este a fostului fotbalist O.J. Simpson, făcută de Poliţia din Los Angeles, când l-a arestat deoarece îl suspecta că şi-a asasinat fosta soţie şi pe prietena acesteia.

O săptămână mai târziu, ea apărea pe coperta revistei Time.

În prezent, ea împodobeşte tot felul de produse derivate, de la simple tricouri la chitare electrice.

Acrtiţa americană Jane Fonda încă mai vinde pe site haine şi ceşti de cafea cu portretul său de la poliţie din 1970.

Arestată pe aeroportul din Cleveland cu privire la trafic de droguri - o acuzaţie abandonată după ce testele au arătat că valiza sa conţinea doar vitamine -, ea a profitat să facă o poză provocatoare cu pumnul ridicat, la întoarcerea din Canada, unde tovmai susţinuse un discurs împoriva Războiului din Vietnam.

”Am tras cu siguranţă mult profit din această arestare”, mărturisea acriţa activisătă Los Angeles Times (LAT) în 2018.

DECĂDERE

Însă, în cazul multor celebrităţi, o astfel de fotografie este sinonimă mai degrabă cu decăderea.

Astfel, Tiger Woods era greu de recunoscut atunci când a fost arestat adormit în maşina sa, în California, în 2017.

Fosta minune a golfului a declarat că se afla sub influenţa unor analgezice puternice, însă faţa sa buhăită, barba răvăşită şi privirea rătăcită au devenit simbolul unei derive declanşate de problemele de spate.

Freza ciufulită a actorului Nick Nolte, arestat în 2002, în timp ce conducea sub influenţa GHB, a dezvăluit decăderea unui star numit cu zece ani mai înainte ”cel mai sexy bărbat din lume”.

Actorul Hugh Grant a ţinut prima pagină cu expresia sa ruşinată în faţa Poliţiei din Los Angeles, care l-a surprins în 1995 cu o prostituată într-o maşină.

La acea vreme britanicul era cu actriţa Liz Hurley.

POLITICIENI

Donald Trump devine astfel primul fost preşedinte american a cărui fotografie face parte din dosarele justiţiei americane, însă este departe de a fi primul politician în această situaţie.

John Edwards, un candidat în alegerile primare democrate în 2008, a fost arestat în 2011 cu privire la o suspiciune de deturnare de fonduri de campanie cu scopul de a-şi ascunde adulterul, după care a fost găsit nevinovat la proces.

Guvernatorul Texasului Rick Perry zâmbea larg în poza sa, când a fost arestat în 2014 cu privire la abuz de putere, acuzaţi abandonate ulterior.

Însă în cazul lui Trump lucrurile stau altfel. Abia făcută publică, ea a devenit obiect de colecţie.

El a publicat-o de altfel pe reţelele sale de socializare, cu un link prin care le cere susţinătorilor să-i dea bani pentru campanie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.