Moscova a promis că ”îşi va extinde relaţiile bilaterale cuprinzătoare şi constructive” cu Phenianul, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o scrisoare trimisă omologului său nord-coreean Kim Jong-un în ziua eliberării Phenianului, Putin a spus că această decizie va fi în interesul ambelor ţări.

La rândul său, Kim a afirmat că prietenia dintre cele două naţiuni a fost creată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, odată cu victoria asupra Japoniei. El a adăugat că ”prietenia lor tovărăşească” va deveni mai puternică.

Potrivit agenţiei de presă de stat nord-coreene KCNA, Putin a precizat că relaţiile bilaterale extinse se vor ”conforma intereselor celor două ţări”.

În scrisoarea sa, liderul nord-coreean a subliniat că prietenia dintre cele două state, ”formată în timpul războiului anti-japonez” a fost ”consolidată şi dezvoltată secol după secol”.

”Cooperarea strategică şi tactică, sprijinul şi solidaritatea” dintre cele două ţări ”au fost plasate într-o nouă etapă superioară, pe frontul comun menit frustrării ameninţării şi provocării militare a forţelor ostile”, a adăugat Kim.

Phenianul nu a numit forţele ostile, dar termenul a fost folosit în mod repetat de Coreea de Nord pentru a se referi la Statele Unite şi aliaţii săi.

Uniunea Sovietică a fost un aliat major al Coreei de Nord, oferind cooperare economică, schimburi culturale şi ajutor. Cu toate acestea, relaţia a avut de suferit de la prăbuşirea Cortinei de Fier, fiind reluată oarecum treptat după înstrăinarea Rusiei de Occident de la începutul anilor 2000.

În iulie, Coreea de Nord a fost una dintre puţinele ţări care a recunoscut oficial două state separatiste susţinute de Rusia din estul Ucrainei, respectiv Republica Populară Doneţk şi Republica Populară Lugansk, după ce Rusia a semnat un decret prin care le declară independente.

Drept represalii, Ucraina, care luptă împotriva invaziei ruseşti a teritoriului său, a întrerupt toate legăturile diplomatice cu Phenianul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.