Moscova nu intenţionează să răspundă Kievului cu aceeaşi monedă măsurii prin care acesta a interzis intrarea pe teritoriul ucrainean a bărbaţilor ruşi cu vârste cuprinse între 16 şi 60 de ani, a anunţat vineri Ministerul rus de Externe, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kievul a anunţat vineri că interzice tuturor bărbaţilor ruşi cu vârsta între 16 şi 60 de ani să intre pe teritoriul Ucrainei în cele 30 de zile cât este în vigoare legea marţială instituită miercuri.

Această măsură este ultima dintr-o serie în escaladarea conflictului ruso-ucrainean care a început în martie 2014 cu anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova.

Rusia nu intenţionează să impună acceaşi interdicţie ucrainenilor, a anunţat o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Zaharova a acuzat Guvernul ucrainean că, prin această interdicţie, face rău oamenilor obişnuiţi.

PERCHEZIŢII 

Pe de altă parte, agenţia ucraineană de informaţii SBU efectua vineri percheziţii la locuinţa stareţului celei mai mari şi mai vechi mănăstiri din Kiev, care face parte din Biserica Ortodoxă Rusă.

Ofiţeri SBU percheziţionau locuinţa fratelui Pavlo, care conduce Mănăstirea Pecersk de la Kiev, a anunţat secretarul SBU Igor Guskov.

Prelatul este suspectat de ”incitare la ură”, a precizat el.

Biserica ucraineană este pe cale să se organizeze ca biserică independentă, după ce a făcut parte, secole, din Biserica Ortodoxă  Rusă, în urma unui conflict cu comunităţi ortodoxe ruse din Ucraina.

În prezent, în Ucraina există trei comunităţi ortodoxe, inclusiv cele două biserici aflate în divorţ.

Autorităţile ucrainene acuză membri aiclerului ortodox rus de faptul că-i susţin pe separatişrii proruşi.

”ARMATE PRIVATE”

Tensiunile între Ucraina şi Rusia au escaladat în weekend, când Paza de Coastă rusă, aflată în subordinea serviciilor ruse informaţii FSB, au deschis focul duminică asupra a trei nave militare ucrainene în largul Crimeei, le-au imobilizat şi au luat cei 24 de membri ai echipajelor prizonieri.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat vineri, într-un mesaj postat pe Twitter, că interdicţia de intrare a bărbaţilor ruşi cu vârsta cuprinse între 16 şi 60 de ani de a intra în Ucraina are scopul să împiedice Rusia să creeze ”armate private” care să lupte pe teritoriul Ucrainei.

MARINARI TRANSFERAŢI DIN CRIMEEA

Pe de altă parte, comandanţii celor trei nave militare ucrainene imobilizate duminică în Strâmtoarea Kerci sunt transferaţi la Moscova, a anunţat delegata pentru drepturile omului în Crimeea Liudmila Lubova.

Moscova acuză cele trei nave că i-au încălcat frontiera, însă Kievul subliniază că acestea au acţionat în conformitate cu reglementările maritime internaţionale.

Comandanţii celor două vedete blindate şi remorcherului ucrainene imobilizate duminică sunt transferaţi la Moscova pentru a fi interogaţi, a precuzat Lubova, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass.

Ceilalţi 21 de marinari au fost, de asemenea transferaţi din Crimeea, însă era neclar imediat unde anume.

Toţi cei 24 de marinari ucraineni au fost plasaţi în arest preventiv o perioadă de două luni, pe timpul anchetei, de un tribunal din Crimeea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.