Moscova a somat joi Guvernul britanic ”să-şi înceteze intrigile” şi a cerut o ”anchetă comună” după ce Londra i-a solicitat să dea explicaţii pe tema otrăvirii cu agent noviciok a unui cuplu de britanici, apreciind că Regatul Unit ar trebui ”să se scuze”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În numele securităţii cetăţenilor de pe continentul nostru, noi îndemnăm Guvernul Theresei May să-şi înceteze intrigile şi jocurile cu substanţe toxice şi să înceteze să ridice obstacole în calea unei anchete comune”, a declarat pentru presă o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

”Guvernul Theresei May şi reprezentanţii săi vor trebui să prezinte scuze pentru tot ceea ce au făcut, atât Rusiei, cât şi comunităţii internaţionale. Asta se va întâmpla mai târziu, dar se va întâmpla”, a adăugat ea.

Doi britanici, un bărbat şi o femeie, au fost spitalizaţi sâmbătă, la Amesbury, în sud-vestul Angliei, un orăşel situat la aproximativ 12 kilometri de Salisbury, unde fostul dublu agent rus Serghei Skripal şi fiice sa Iulia au fost otrăviţi în martie.

După ce au evocat mai întâi un incident legat de droguri, autorităţile britanice au anunţat miercuri seara că cuplul a fost expus la noviciok, un agent neurotoxic de concepţie sovietică, acuzat în cazul Skripal.

Zaharova a îndemnat ”forţele britanice de ordine să nu cedeze jocurilor politice murdare începute de anumite forţe de la Londra şi să coopereze în sfârşit cu forţele ruse de ordine în această anchetă”.

”Acum este important să se lanseze o anchetă la scară mare”, a continuat ea, denunţând ”tentative neîncetate ale Londrei de manipulare ale Organizaţiei pentru Interdicţia Armelor Chimice (OIAC)”.

În martie, otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale a provocat o profundă criză diplomatică între Moscova şi Londra, care a acuzat Rusia că a folosit pe teritoriul britanic un agent neurotoxic de concepţie sovietică, numit noviciok.

Această criză s-a tradus în cel mai important val de expulzări încrucişate din Istorie între Rusia şi Occident.

Joi, Kremlinul a ”dezminţit (din nou) în mod categoric şi a continat să dezmintă în mod categoric că este implicat în vreun fel în ceea ce s-a întâmplat” la Salisbury.

”Nicio probă convingătoare a unor acuzaţii implicând Rusia nu a fost prezentată de către partea britanică”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.