Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in ar putea să participe la un eventual summit între Donald Trump şi Kim Jong Un, au declarat luni oficiali sud-coreeni, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Orice participare a lui Monn depinde de negocierile dinaintea reuniunii între liderii nord-coreean şi american, a precizat Casa Albastră.

Această întâlnire istorică a fost stabilită pe 12 iunie la Singapore, însă asupra summitului planează incertitudinea, după ce Trump a anunţat că nu va mai participa.

Însă cele două părţi au acţionat, ulterior, în vederea organizării reuniunii.

Aceasta ar fi prima întâlnire din Istorie între lider nord-coreean şi un preşedinte american în funcţie.

Detalii despre eventuala întâlnire între Statele Unite şi Coreea de Nord la vârf rămân neclare, însă discuţiile ar urma să se concentreze asupra unor modalităţi de ”denuclearizare” a peninsulei şi de reducere a tensiunilor.

Statele Unite şi Coreea de Nord au prezentat versiuni diferite despre ceea ce ar însemna această ”denuclearizare”.

Trump a declarat săptămâna trecută că se retrage acuzând Phenianul de o ”ostilitate deschisă”, după ce un oficial nord-coreean de rang înalt l-a acuzat pe vicepreşedintele american că face declaraţii stupide”.

Pence a avertizat că Nordul ”ar putea ajunge ca Libia” - unde fostul dictator Muammar Gaddafi a fost ucis de rebeli în 2011, la opt ani după ce a renunţat la armamentul nuclar.

Însă Trump a declarat mai târziu că Statele Unite discută în continuare cu Coreea de Nord şi că întâlnirea poate să aibă loc.

Locatarul Casei Albe a anunţat duminică faptul că o echipă din Statele Unite a sosit în Coreea de Nord să facă aranjamente în vederea summitului, ceea ce în opinia sa ar ajuta Nordul să-şi atingă ”potenţialul strălucit”.

Oficiali de la Casa Albastră - preşedinţia sud-coreeană - au anunţat luni că negocieri în vederea unei participări a lui Moon sunt într-o fază incipientă.

”Noi aşteptăm în continuare să vedem cum se încheie (negocierile), însă, în funcţie de rezultatul lor, preşedintele (sud-coreean Moon Jae-in) ar putea să li se alăture (lui Trump şi Kim) în Singapore”, a declarat un oficial pentru agenţia sud-coreeană de presă Yonhap.

Separat, Kim şi Moon s-au întâlnit sâmbătă, după summitul din aprilie.

”Ambii lideri au făcut schimb de opinii... în vederea organizării cu succes a summitului nord-coreano-american”, a declarat biroul lui Moon despre întâlnire, care a avut loc în Zona Demilitarizată (DMZ), linia de demarcaţie care desprate cele două ţări aflate teoretic în război.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.