Mohamed Hichem M., un algerian în vârstă de 24 de ani suspectat că a detonat un colet care a rănit 13 persoane la Lyon, vinerea trecută, a recunoscut în faţa anchetatorilor că a jurat credinţă grupării Statul Islamic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest atentat nu a făcut obiectul vreunei revendicări până în prezent.

După ce s-a arătat puţin cooperant în prima parte a arestului său preventiv, după ce a fost reţinut luni, tânărul a început să vorbească miercuri, la sediul Subdirecţiei Antiteroriste (Sdat), recunoscând că a conceput coletul-capcană, a cărui explozie a rănit uşor 13 persoane în centrul Lyonului.

El a declarat apoi că a jurat credinţă grupării jihadiste, a declarat joi o sursă judiciară pentru AFP.

El se afla joi seara în continuare în arest preventiv, la sediul Sdat de la Levallois-Perret, în apropiere de Paris, în timp ce măsurile arestării părinţilor şi apoi a fratelui său, tot luni, au fost ridicate, ”în absenţa vreunor elemente care să-i incrimineze în acest stadiu”, a anunţat Parchetul Parisului.

Vinerea trecută, către ora locală 17.30 (18.30, ora României), un tânăr pe bicicletă, cu o şapcă şi ochelari de soare, a depus în faţa unei brutării, pe o stradă pietonală, o pungă de hârtie în care se afla o bombă artizanală umplută cu şuruburi, bile de metal şi baterii, dar şi un circuit imprimat şi un dispozitiv de declanşare de la distanţă.

Dispozitivul conţinea o mică cantitate de TATP, un exploziv instabil utilizat în atentatele de la 13 noiembrie 2015.

Ancheta a avansat rapid în ultimele zile. Poliţişti au putut urmări itinerariul ”tânărului pe bicicletă” prin intermediul suprapunerii înregistrărilor video ale unor camere de supraveghere în comune de la Lyon şi Oullins.

Exploatarea datelor sale telefonice şi a unor cumpărături pe Internet i-a condus pe anchetatori la Mohamed Hichem M., un tânăr complet necunoscut serviciilor de poliţie şi serviciilor antiteroriste, potrivit unei surse din cadrul dosarului.

”ADEVĂRATE INCOERENŢE”

Investigaţiile au putut confirma faptul că ”profilul genetic identificat pe elemente ale dispozitivului găsit la faţa locului exploziei corespunde” celui al suspctului, potrivit aceleiaşi surse.

În cursul unor percheziţii efectuate la domiciliul familial de la Oullins, la periferia Lyonului, anchetatori au găsit ”elemente susceptibile să intre în compoziţia TATP”.

Exploatarea materialului informatic confiscat în cursul percheziţiilor a ”evidenţiat căutări pe Internet referitoare la jihad şi la fabricarea de dispozitive explozive”.

Anchetatorii este necesar să clarifice motivele faptei şi să stabilească dacă avea o ţintă precisă.

Există ”un caracter ciudat între disproporţia unui procedeu tehnic foarte performant şi un volum de exploziv foarte mic. Există adevărate incorenţe în acest dosar”, a comentat ministrul de Interne Christophe Castaner, chemat la ordine marţi de către procurorul Parisului după ce a făcut publice elemente vizate de secretul anchetei.

Fără loc de muncă, tânărul se afla într-o situaţie în neregulă pe teritoriul francez, în urma expirării vizei. În urma refuzului eliberării unui titlu de sejur, el nu a putut săse înscrie la o şcoală de inginerie informatică de la Lyon.

La expirarea arestului preventiv, care poate dura până vineri dimineaţa, el urma să fie prezentat Parchetului Parisului, iar apoi în faţa unui judecător de instrucţie antiterorist, în vederea unei inculpări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.