Confruntarea nu s-a ridicat la nivelul mizei, iar Statele Unite resimt o anumită amărăciune la o zi după prima dezbatere între Donald Trump şi Joe Biden, cu 35 de zile înainte de alegerile prezidenţiale, în contextul în care opoziţia celor doi s-a rezumat la o lungă serie de invective şi atacuri, fără să intre cu adevărat în fondul subiectelor, relatează BFMTV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moderatorul dezbaterii Chris Wallace, un prezentator experimentat de la Fox News, a întâmpinat probleme serioase în a impune ordinea pe platou şi în a-i împiedica pe cei doi candidaţi la funcţia supremă în stat să se întrerupă reciproc şi ciondănească.

”Sunt întristat de felul în care s-a desfăşurat seara”, a recunoscut Wallace într-un interviu acordat cotidianului The New York Times (NYT).

”Nici prin cap nu mi-ar fi trecut că ar fi deraiat în acest fel”, a mărturisit el.

Întrebat ce a simţit în momentul în care a fost nevoit să ceară o pauză, în timpul discuţiei, pentru a-i cere ficărui candidat să-l lase pe celălalt să vorbească, Chris Wallace spune că ”răspunsul la această întrebare este uşor: disperarea”.

După ce s-a întors acasă, el a făcut ”o introspecţie”. ”În general vorbind, am făcut tot ce-am putut”, consideră el.

”Sunt dezamăgit de rezultat, faţă de mine, dar mult mai mult faţă de ţară, pentru că seara ar fi putut să fie mult mai utilă decât a fost”, apreciază el.

În urma unor critici uneori foarte dure la adresa prezentatorului, Comisia însărcinată cu Dezbaterile Electorale în Statele Unite a preferat să salute ”profesionalismul” prezentatorului din timpul dezbaterii.

În centrul criticilor la adresa dezbaterii şi protagoniştilor acesteia se află faptul că numeroase probleme de fond nu au putut să fie abordate sau atunci când au fost abordate au fost cufundate în insultele candidaţilor.

”Am citit anumite critici, ştiu ce gândesc oamenii, că nu am intervenit destul de repede. Presupun că nu mi-am dat seama, şi nu exista niciun mijloc, atât de puternică este lipsa reculului pe moment, de a-mi da seama că aceasta a fost strategia preşedintelui, nu doar la începutul serii, ci a întregii seri”, declară Wallace.

În vederea viitoarelor întâlniri şi a împiedicării unei noi dezbateri de acest fel, Comisia a anunţat măsuri suplimentare de ”menţinerea ordinii”.

Zarva i-a deprimat pe mulţi telespectatori.

”Un film de groază”, ”cea mai proastă dezbatere din istorie”, ”shit show” (””show de c...”) - comentatorii s-au exprimat dur în descrierea acestei prime dezbateri televizate din alegerile prezidenţaile americane din 2020, în care nu a avut loc o dezbatere de idei.

Unii chiar au îndemnat la anularea următoarelor două dezbateri, de la 15 şi 22 octombrie, iar organizatorii au anunţat rapid măsuri noi, în contextul în care cei doi septuagenari candidaţi la Casa Albă au făcut schimb de jigniri în faţa a 73 de milioane de spectatori, ironii şi atacuri personale.

Postul CBS  crede că Comisia ar putea să decidă, pur şi simplu, ”să taie microfonul” candidatului care încalcă regulile dezbaterii - fiecare are la dispoziţie câte două minute pentru a vorbi, pe rând.

Formatul următoarei dezbateri - la Ann Arbor, în Michigan - este diferit, pentru că este vorba despre un ”town hal”, în care întrebările sunt puse de public, iar candidaţii se vor putea deplasa liber pe estradă pentru a se adresa în mod direct interlocutorului.

Miercurea viitoare, partenerii de cursă ai candidaţilor - vicepreşedintele Mike Pence şi senatoarea Kamala Harris - se înfruntă la Salt Lake City.

Discuţia ar urma să fie mult mai politicoasă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.