Liderul republicanilor din Senatul american, Mitch McConnell, a avut un moment de cumpănă săptămâna aceasta, când în mijlocul unor declaraţii pe care le făcea s-a oprit şi a părut pierdut pentru câteva zeci de secunde, rămânând blocat şi cu privirea fixă. Este cel mai recent exemplu care reaminteşte o realitate tot mai mult dezbătută: cei mai puternici lideri politici ai Americii sunt mult mai în vârstă decât mulţi omologi din alte democraţii, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Joe Biden, în vârstă de 80 de ani, este cel mai în vârstă preşedinte american care a servit vreodată la Casa Albă şi cu aproape două decenii mai în vârstă decât vârsta medie a liderilor naţionali ai lumii, care este de 62 de ani, potrivit Pew Research.

Biden este mai „tânăr” decât preşedintele Camerunului Paul Biya, cel mai în vârstă şef de stat din lume, care are 89 de ani, dar el ar putea fi bunicul preşedintelui chilian Gabriel Boric sau al Sannei Marin, care a demisionat din funcţia de prim-ministru al Finlandei luna trecută. Ambii au 37 de ani. Totuşi, Biden este cu câţiva ani mai tânăr şi decât unii membri ai Congresului SUA.

Mitch McConnell, în vârstă de 81 de ani, s-a oprit la jumătatea propoziţiei în timp ce făcea declaraţii de presă la Capitoliu, miercuri, şi a tăcut timp de 21 de secunde până când a luat din faţa reporterilor. A revenit mai târziu pentru a-i anunţat că este „bine”.

Momentul a stârnit îngrijorări cu privire la starea sa mintală, mai ales că a fost internat şi tratat pentru o comoţie după ce a căzut, în martie. Biroul lui McConnell a anunţat vineri că senatorul intenţionează să-şi ducă la capăt mandatul, care teoretic durează până în 2026, când va împlini 84 de ani.

Senatorul republican Chuck Grassley din Iowa, care are 89 de ani, senatorul democrat Dianne Feinstein din California, şi ea tot în vârstă de 89 de ani, precum şi senatorul din Vermont Bernie Sanders, fost candidat la prezidenţiale, în vârstă de 81 de ani, sunt toţi mai în vârstă decât McConnell.

Mulţi aleşi din Congres au peste 70 de ani, iar vârsta medie a Senatului este de 65,3 ani, potrivit FiveThirtyEight, fiind cea mai mare medie din toate timpurile, în condiţiile în care vârsta medie este de 38,8 ani în ansamblul Statelor Unite.

La 64 de ani, Senatul SUA are a şaptea cea mai mare vârstă medie dintre orice organism parlamentar, potrivit Uniunii Interparlamentare, depăşind ţările cu populaţii mult mai în vârstă, inclusiv Japonia, Italia şi Grecia.

Şi vârsta înaintată a lui Biden a ridicat semne de întrebare, mai ales în legătură cu oportunitatea de a mai candida pentru un al doilea mandat. Luna trecută, preşedintele s-a împiedicat de un sac de nisip pe o scenă. Are, de asemenea, un mers destul de nesigur şi este predispus la derapaje verbale. El s-ar putea confrunta în alegerile de anul viitor cu fostul preşedinte Donald Trump, şi el în vârstă de 77 de ani. Sondajele Reuters arată că mulţi americani cred că niciunul nu ar trebui să mai candideze, tocmai din cauza vârstei.

CITEȘTE ȘI Biden s-a împiedicat şi a căzut pe o scenă, dar se simte bine - VIDEO
CITEȘTE ȘI Biden ordonă SUA să împărtăşească cu CPI dovezile privind crimele de război ale Rusiei

Întrebată despre vârsta lui Biden, Casa Albă îi subliniază realizările, inclusiv alegerile prezidenţiale din 2020, faptul că i-a ajutat pe democraţi să evite pierderi masive în alegerile din 2022 de la mijlocul mandatului şi faptul că a obţinut trecerea prin Congres a unei serii de legi importante. Biden nu se află în top 10 cei mai bătrâni lideri în funcţie din lume, potrivit Pew. Pe lângă Biya, la loc de frunte în top figurează Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, care are 87 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.