O echipă de cercetători a cartografiat timp de o lună 3.500 de butoaie de deşeuri radioactive, scufundate pe fundul de nord-est al Oceanului Atlantic, însă nu a constatat, pentru moment, vreo radioactivitate anormală, anunţă ei vineri la întoarcere la Brest, relatează AFP.
Această experdiţie - denumită NODSSUM - care a avutr loc la bordul navei Atalante, aparţinând Flotei oceanografice franceze, viza să cartografieze zona principală de scufundare a mii de butoaie de deşeuri radioactive scufundate de către ţări europene în perioada 1949-1993.
Aceste scufundări erau considerate la acea vreme o soluţie normală în gestionarea deşeurilor provenind din industria nucleară.
Misiunea a explorat o zonă precisă - situată în apele internaţionale, la aproximativ 1.000 de kilometri sud-vest de Brest (Franţa), şi la 650 de kilometri nord-vest de La Corogne (Spania).
Cercetătorii au putut să examineze zona cu un sonar de foarte înaltă rezoluţie al submersibilului autonom Ulyx-Ifremer, care a realizat cu această ocazie prima sa misiune ştiinţifică.
Ulyx a realizat 16 plonjări şi a cartografiat astfel 3.350 de butoaie pe o suprafaţă de 163 de kilometri pătraţi.
Aproximativ 50 de butoaie au fost fotografiate într-o stare de conservare variabilă, cu o suprafaţă corodată şi colonizată de anemone. Pe unele butoaie s-a observat o substanţă necunoscută, probabil bitum.
Instrumente de măsurare de radioprotecţie au înregistrat valori de acelaşi nivel cu zgomotul de fond al mediului înconjurător. Însă în lunile următoare urmează să se efectueze măsurători mai fine, în laborator, ale unor sedimente, ape şi peşti.
În timpul misiunii, cercetătorii au realizat prelevări de sedimente cu ajutorul unor carote, şi de apă, cu ajutorul unor rozete. Ei au instalat capcane pentru peşti şi crustacee, pentru a evalua efectul acestor deşeuri radioactive asupra organismelor marine.
Din echipă au făcut parte cercetători de la CNRS, Institutul de Cercetare în vederea Deazvoltării (IRD) şi de la Universitatea Bergen (Norvegia), Thunen Institute (Germania) sau Universitatea Mémorial de la Terranova (Canada).
Până în 1993, peste 200.000 de butoaie pline cu deşeuri radioactive au fost aruncate de către mai multe state europene pe câmpia abisală din noerd-estul Oceanului Atlantic, în ape internaţionale, la peste 4.000 de metri adâncime.
În iunie 1984, CEA şi Ifremer au efectuat o campanie fotografică în aceeaşi zonă de scufundare, în nord-estul Oceanului Atlantic, la o adâncime de 4.500 de metri. Şase containere au fost fotografiate atunci şi păreau intacte, dar prezentau semne de coroziune.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.