Ministrul ucrainean al apărării Oleksi Reznikov a declarat, într-un interviu publicat vineri de cotidianul german "Bild", că este "încrezător'' că ţările occidentale vor furniza avioane de luptă Ucrainei, în ciuda rezistenţei din partea unor aliaţi, şi se declară "optimist" că războiul se poate încheia anul acesta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul ucrainean al apărării este încrezător că până la urmă va exista o ''aşa-numită coaliţie a avioanelor de luptă'', aşa cum se întâmplă în cazul livrării de tancuri Leopard 2 de la aliaţii occidentali.

Aliaţii occidentali au transmis Kievului că sunt pregătiţi să înceapă antrenarea piloţilor ucraineni pe avioane de luptă şi înţeleg că avioanele de luptă reprezintă următorul pas în consolidarea sistemului de apărare aeriană al Ucrainei, chiar dacă acum există reticenţe, potrivit lui Oleksi Reznikov.

El crede că Ucraina ar putea primi ''două-trei tipuri diferite de avioane de luptă'', dar spune că "acest lucru va depinde de ingineri, aerodromuri, întreţinere şi piese de schimb".

Pe de altă parte, Reznikov a spus că Kievul "trebuie să primească garanţii reale de securitate", referindu-se la o declaraţie făcută joi în Bundestag de cancelarul Olaf Scholz. Acesta a părut să confirme informaţii apărute în The Wall Street Journal, potrivit cărora, pentru a încuraja Ucraina să angajeze negocieri cu Rusia, Germania, Franţa şi Marea Britanie vor ca NATO să încheie un pact de securitate care să asigure Kievului acces la anumite armamente ale aliaţilor, fără să adere propriu-zis la Alianţă. 

Oleksi Reznikov a reiterat însă în interviul pentru Bild că Ucraina nu va negocia cu Rusia cât timp la putere se va afla Vladimir Putin.

''Sunt un optimist, văd situaţia de pe câmpul de luptă, văd evoluţia sprijinului şi văd cu adevărat că există o şansă de a încheia acest război anul acesta cu victoria noastră'', a declarat Oleksi Reznikov pentru Bild, afirmaţiile sale fiind preluate de CNN şi The Guardian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.