Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu efectuează sâmbătă o vizită în Egipt, pentru a deschide o nouă etapă în apropierea celor două ţări, după zece ani de tensiuni, anunţă vineri diplomaţia egipteană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mevlut Cavusoglu - care l-a primit pe omologul său egiptean Sameh Shoukri la sfârşitul lui februarie în Turcia, în urma cutremurului care a afectat aproape o şesime din populaţia tucă - îl vizitează la Cairo, anunţă Ministerul egiptean de Externe.

Această vizită reprezintă, dă asigurări ministerul egiptean, ”lovitura de începere a revenirii la normal a relaţiilor celor două ţări”, întrerupte în mod brutal de la instalarea la putere a preşedintelui egiptean Abdel Fattah el-Sisi, în 2013.

Destituirea de către el-Sisi a primului preşedinte ales în mod democratic al Egiptului, Mohamed Morsi, care provea din rândul Fraţilor Musulmani, un mare aliat al Turciei, îl făcea atunci pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să repete că nu va sta de vorbă ”niciodată” cu ”cineva ca” al-Sisi.

NORMALIZAREA TREPTATĂ A RELAŢIILOR

La o zi după cutremurul de la 6 februarie, soldat cu 48.500 de morţi în Turcia, cei doi şefi de stat au discutat la telefon, după ce au dat pentru prima oară mâna în noiembrie, la Cupa Lumii la Fotbal, în Qatar, altă ţară cu care Egiptul şi-a reluat relaţiile, după ce a acuzat-o de o apropiere faţă de Fraţii Musulmani.

În mai 2021, o delegaţie turcă a efectuat o vizită în Egipt, pentru a discuta despre ”normalizarea” relaţiilor.

Pe plan comercial, din contră, schimburile nu au încetat niciodată. Ele au crescut de 4,4 miliarde de dolari în 2017 la 11,1 miliarde de dolari în 2020, potrivit centrului de Cecetare Carnegie.

În 2022, Ankara a fost primul importator de produse egiptene, în valoare de patru miliarde de dolari.

Însă între cele două capitale rămân dezacorduri.

Istanbulul a devenit ”capitala” instituţiilor arabe de presă critice cu guvernele lor, mai ales ale celor apropiate confreriei Fraţii Musulmani - considerată ”teroristă” de către Cairo.

Iar interesele Cairo şi Ankarei diverg în Libia, unde Turcia a trimis ”consilieri militari” şi drone împotriva mareşalului Khalifa Haftar, cel mai puternic om din estul libian, susţinut de Egipt.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.