Ministrul rus al Situaţiilor de Urgenţă Evgheni Zinicev, un fost membru al serviciilor de securitate şi gardă de corp a preşedintelui rus Vladimir Putin, a murit încercând să salveze o persoană, în cursul unui antrenament în Arctica, a anunţat miercuri ministerul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest funcţionar de rang înalt, în vârstă de 55 de ani, ”a murit în mod tragic în serviciu, la Norilsk, în timpul unui exerciţiu interministerial de apărare a zonei arctice, în timp ce salva viaţa unei persoane”, anunţă ministerul, potrivit agenţiei ruse oficiale de presă Tass.

Ministrul se afla pe marginea unei faleze înalte, împreună cu Aleksandr Melnik, un scenarist şi realizator rus în vârstă de 63 de ani, care murit de asemenea în acest accident.

Aleksandr Melnik a alunecat şi apoi a căzut, iar Evgheni Zinicev ”a sărit imediat să-l salveze, însă şi-a pierdut şi el viaţa”, a declarat la postul Rossiia-24.adjunctul său de la minister, Andrei Gurovici.

”El nu a ezitat un moment să acţioneze, nu ca ministru, ci ca om obişnuit. Ca salvator, el a săvârşit un act eroic”, apreciază Gurovici.

Potrivit unor surse interne citate de publicaţiile RBC şi Taiga.info, accidentul a avut loc în Rezervaţia Naturală Putorana, la aproximativ 100 de kilometri Norilsk, cunoscută prin cascadele sale şi clasată în Patrimoniul Mondial UNESCO.

”Preşedintele (rus Vladimir) Putin le-a transmis condolenţele sale sincere” rudelor lui Evgheni Zinicev după această ”moarte tragică”, a anunţat într-un comunicat Kremlinul, subliniind că liderul rus şi Zinicev erau legaţi ”de numeroşi ani de activitate comună”.

Premierul Mihail Mişustin, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, liderul cecen Ramzan Kadîrov, preşedintele sârb Aleksandr Vucici şi ambasadoarea britanică în Rusia Deborah Bronnert au transmis, de asemenea, condoleanţe.

FOST AGENT KGB

Evgheni Zinicev, ministru al Situaţiilor de Urgenţă din 2018, şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei în diverse servicii de securitate ruseşti, mai ales în cel însărcinat cu protecţia apropiată a lui Vladimir Putin, potrivit uneibiografii publicate de către agenţiile ruse de presă.

El a lucrat în cadrul KGB-ului sovietic în ultimii ani ai URSS, iar apoi, în 1991, a intrat în Serviciul de Protecţie a Personalităţilor (FSO).

Începând din 2006, acest bărbat cu o expresie severă, a lucrat în cadrul Serviciului de Securitate al preşedinţielor Vladimir Putin şi Dmitrei Medvedev.

El a intrat în 2014, drept numărul doi, în Departamentul luptei împotriva terorismului din cadrul puternicelor Servicii ruse de Securitate (FSB).

Începând din octombrie 2016 şi până la numirea sa la conducerea Ministerului Situaţiilor de Urgenţă, în mai 2018, Evgheni Zinicev a deţinut postul de director adjunct al FSB.

”Timp de mulţi ani el a făcut parte din cercul restrâns (al lui Putin), pe care-l însoţea zilnic”, scrie într-o postare pe Telegram Margarita Simonian, redactorul-şef al postului de televiziune pro-Kremlin RT.

Ministerul Situaţiilor de Urgenţă - care are aproape 120.000 de membri - este însărcinat să răspundă în caz de catastrofe naturale şi accidente ecologice, precum inundaţiile şi incendiile istorice care au devastat Rusia în această vară.

Evgheni Zinicev se afla la Norilsk la manevre de mare amploare, la care iau parte 6.000 de oameni, în Arctica, a anunţat ministerul în noaptea de marţi spre miecuri, înainte de dramă.

”El a supervizat personal formarea în vederea intervenţiilor de urgenţă”, se precizează în comunicat, în care este inserată o fotografie în care Evgeni Zinicev apare întâlnindu-se cu echipe la faţa locului şi inspectând şantierul unei cazărmi de pompieri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.