Ministrul palestinian de Externe, Ryiad al-Maliki, a afirmat luni că ambasadorul american în Israel ajută ţara să anexeze o parte din Cisiordania prin declaraţiile sale, conform Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform New York Times, ambasadorul David Friedman a declarat că în anumite circumstanţe, Israelul are dreptul să controleze unele părţi din Cisiordania.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat în aprilie că doreşte să anexeze aşezările evreieşti construite în regiunea despre care palestinienii speră că va face parte dintr-un nou stat palestinian independent.

„Se pare că Friedman, prin declaraţiile sale, încearcă să îl ajute pe Netanyahu să aibă curajul să ia o astfel de decizie”, a declarat Ryiad al-Maliki, aflat într-o vizită la Varşovia.

„Comunitatea internaţională trebuie să ia atitudine, trebuie să răspundă la acest lucru”, a informat al-Maliki.

ONU şi majoritatea naţiunilor consideră aşezările israeliene în Cisiordania, teritorii capturate în războiul din 1967, ca fiind ilegale. Israelul şi-a extins aşezările iar procesul de pace care avea ca scop rezolvarea conflictului dintre Israel şi Palestina stagnează.

Casa Albă va prezenta prima parte a panului de pace al preşedintelui Donald Trump la o conferinţă internaţională în Bahrain la sfârşitul lui iunie pentru a încuraja investiţiile în Cisiordania şi Fâşia Gaza.

Oficialii palestinieni au respins eforturile americane, care consideră că vor fi în favoarea Israelului.

Administraţia Trump a recunoscut Ierusalimul ca fiind capitala Israelului în 2017 iar finanţările americane în Palestina au scăzut, acest lucru contribuind la starea economică precară în Cisiordania şi Fâşia Gaza.

Oficialii palestinieni nu au participat la o conferinţă de pace privind Orientul Mijlociu organizată în februarie în Varşovia.

„Avem încredere în Polonia dar nu putem avea încredere în actuala administraţie americană după ce le-a făcut palestinienilor”, a afirmat al-Maliki.

El a precizat că problemele economice nu sunt cea mai importantă problemă a Palestinei şi concentrarea pe aceste aspecte nu va aduce pacea.

„Am spus-o de multe ori, chiar dacă ni se vor da toţi banii din lume pentru a renunţa la dreptul nostru asupra Ierusalimului sau la dreptul de a crea un stat palestinian independent, nu vom accepta”, a declarat al-Maliki.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.