Ministrul israel de finanţe Bezalel Smotrich, care se ocupă şi de administrarea Cisiordaniei ocupate, a fost, luni, ţinta condamnărilor şi criticilor, după ce a declarat că nu există istorie şi cultură palestiniană şi nu există un popor palestinian, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul a făcut aceste remarci duminică, într-un discurs susţinut la o conferinţă în timpul unei vizite în Franţa. "Există o istorie sau o cultură palestiniană? Nu există", a spus ministrul, potrivit unei înregistrări video a discursului care a circulat intens pe reţelele sociale. "Nu există un popor palestinian", a adăugat el.

Acelaşi ministru a declanşat un val de indignare la nivel mondial şi la începutul acestei luni, când a cerut ca un oraş palestinian să fie "şters" de pe hartă.

Smotrich este şeful unuia dintre partidele naţionalist-religioase din coaliţia ultraconservatoare a premierului Benjamin Netanyahu. Smotrich a ţinut discursul în aceeaşi zi în care oficiali israelieni şi palestinieni s-au întâlnit în staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh pentru discuţii în vederea unei detensionări a situaţiei înainte de luna sfântă musulmană a Ramadanului şi de sărbătoarea evreiască a Paştelui.

Prim-ministrul palestinian Mohammad Shtayyeh a condamnat remarcile lui Smotrich, spunând că acestea echivalează cu o incitare la violenţă.

Într-o declaraţie separată, Ministerul palestinian de Externe afirmă că prin negarea existenţei poporului palestinian şi a drepturilor naţionale legitime ale acestuia în ţara lor natală, liderii israelieni "încurajează un mediu care alimentează extremismul evreiesc şi terorismul împotriva poporului" palestinian. Astfel de poziţii "continuă spirala violenţei cu scopul de a sabota eforturile de a obţine calmul", afirmă MAE palestinian.

După ce luna trecută doi colonişti evrei au fost ucişi de un palestinian înarmat în apropiere de oraşul Huwara din Cisiordania, iar coloniştii au răspuns incendiind casele şi maşinile de acolo, ceea ce a dus la moartea unui palestinian, Smotrich a declarat că Huwara ar trebui "şters" de pe hartă. În faţa condamnării internaţionale stârnite de aceste remarci, ministruyl a declarat ulterior că "s-a exprimat greşit", dar nu şi-a cerut scuze.

Cisiordania a cunoscut o creştere a confruntărilor în ultimul an, cu raiduri militare israeliene aproape zilnice şi o escaladare a violenţelor din partea coloniştilor evrei, pe fondul unui val de atacuri din partea palestinienilor.

În ultimul an, forţele israeliene au ucis peste 250 de palestinieni, atât militanţi, cât şi civili, în timp ce peste 40 de israelieni şi străini au murit în atacuri palestiniene.

Palestinienii vor să-şi înfiinţeze un stat în Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Gaza, zone pe care Israelul le-a capturat în războiul din 1967.

Negocierile de pace mediate de SUA sunt blocate din 2014, iar palestinienii spun că Israelul le-a subminat speranţa de a avea un stat viabil prin extinderea coloniilor evreieşti pe teritoriul ocupat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.